Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Bežné ovocie dá do poriadku zápal čriev: Sila jahôd nepozná hraníc!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niekedy o nich ani len nevieme, no dokážu poriadne strpčiť život! Každodenné chodenie na záchod kvôli hnačkám, bolesti brucha, chudkrvnosť, teplota, únava, strata hmotnosti. Za tým všetkým môže byť zápalové ochorenie čriev. Je tu však bojovník v podobe ovocia, ktoré dokáže zmierniť zápal!


Podľa novej štúdie môže konzumácia menej ako jednej šálky jahôd denne zlepšiť príznaky zápalového ochorenia čriev! Zápalové choroba čriev (IBD) postihujú milióny ľudí na svete. Sú dva hlavné typy: ulcerózna kolitída, pri ktorej je zápal konečníka a hrubého čreva a Crohnova choroba, ktorá môže postihnúť akúkoľvek časť gastrointestinálneho traktu. Príznaky zahŕňajú bolesť žalúdka a kŕče, hnačku, stratu hmotnosti, rektálne krvácanie, anémiu a vredy.

Čítajte tiež: Omyl, ktorým sa púšťate do veľkého hazardu: Koniec zaužívaným tvrdeniam o konzumácii sacharidov!

Môže za to sedavý spôsob života

Ľudia s IBD tendenciou môžu mať zvýšený počet škodlivých črevných baktérií a znížené hladiny "dobrých" baktérií. Chronický zápal čriev je tiež spojený so zvýšeným rizikom rakoviny čriev v dlhodobom horizonte. Zdá sa, že IBD v globálnom meradle rastie v prevalencii.

Hang Xiao, Ph.D. - ktorý viedol nedávnu štúdiu - vysvetľuje, prečo je prípadov IBD stále viac: "Sedavý životný štýl a stravovacie návyky mnohých ľudí - vysokokalorické jedlo s množstvom tukov, ale s nízkym obsahom vlákniny - môžu podporiť zápal hrubého čreva a zvýšiť riziko IBD. “

Výskumy s jahodami

Nedávno sa výskumníci z University of Massachusetts Amherst zamerali na jednu potravinu - jahody. V posledných rokoch skúmalo potenciálny zdravotný prínos jahôd niekoľko výskumníkov. Napríklad potenciál jahôd bol skúmaný u ľudí s abdominálnou obezitou. Taktiež boli skúmané jahody v súvislosti s osteoartrózou. Údajne zmierňujú bolesť, ktorou si pacienti prechádza pri tomto ochorení! Ďalší výskumníci sa sústredili na pozitívny vplyv bobúl na kardiovaskulárne zdravie, ktoré sa čiastočne zdá byť spôsobené ich protizápalovými vlastnosťami.

Skoršie štúdie, ktoré sa zameriavajú najmä na jahody a ich vplyv na zdravie čriev, vo všeobecnosti používajú skôr jahodové deriváty než celé plody. Autori nedávnej štúdie sa domnievajú, že je to škoda.

Ph.D. študent Yanhui Han - ktorý vykonal experimenty - vysvetľuje, že "keď testujete len zlúčeniny a výťažky, vynecháte veľa ďalších dôležitých zložiek v bobuľových plodinách, ako sú vláknina a tiež fenolické zlúčeniny viazané na vlákninu." Aj v reálnom svete konzumujeme celé bobule, nielen výťažky či časť jahôd. 

Bežné ovocie dá do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Znížené symptómy IBD

Vedci použili myší model IBD, ktorý vytvorili tak, že ich kŕmili sodnou soľou dextran sulfátu. Výskumníci IBD používajú túto metódu bežne. Vedci rozdelili myši do štyroch skupín. Zdravé myši kŕmili bežnou stravou, myši s IBD kŕmili diétou, ďalšej skupine s IBD sa podávalo 2,5% jahodového prášku a štvrtej skupine myší s IBD bola podávaných 5% jahodového prášku. 

Výskumníci podávali myši časti jahôd ekvivalentné veľkosti pre človeka. Dospeli k záveru, že konzumácia ekvivalentu troch štvrtín šálky jahôd denne znižuje úbytok hmotnosti a symptómy IBD, ako je krvavá hnačka. Bolo tiež zaznamenané zníženie zápalovej odpovede u hlodavcov - napríklad prozápalové markery vrátane faktora nekrotizujúceho nádory alfa a interleukínu 1 beta boli oveľa nižšie v hrubom čreve. Podobne hladina prozápalových imunitných buniek klesla do membrány, ktorá vedie k hrubému črevu.

Tiež myši, ktoré jedli jahody, vykazovali znížené hladiny škodlivých črevných baktérií vrátane Akkermansia a Dorea a zvýšené hladiny zdravých rastlín, ako sú Lactobacillus a Bifidobacterium.

Ďalším krokom bude, aby sa tento objav dostal do ľudského procesu. Výsledky sú povzbudivé, ale Xiao rýchlo odporúča ľuďom, ktorí majú IBD, aby sa porozprávali s lekárom skôr, ako zmenia stravu. Je dôležité, že ľudia, ktorí sú alergickí na ovocie, by sa mali vyhnúť jahodám.

Hoci ide o skoré dni, nájdenie jednoduchého výživového zásahu, ako je tento, by mohlo byť pre ľudí, ktorí majú problémy s riadením ich stavu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9