Porovnania, z ktorých pichá pri srdci: Slováci žijú najkratší zdravý život v OECD

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2018-04-18 06:00:00

Žijeme najkratší zdravý život spomedzi ekonomicky vyspelých členských krajín OECD. Tak znie hodnotenie odborníkov, ktorí poukazujú na priemernú dĺžku života na Slovensku – je totiž jednou z najnižších v Európskej únii. Štatistiky odhaľujú, že čoraz viac Slovákov zomiera na srdcovo-cievne ochorenia, čo je opačný trend oproti väčšine krajín v Európe.

 

Podľa nedávno publikovaných Správ OECD a Eurostatu je priemerná dĺžka života na Slovensku 76,6 roka, zatiaľ čo inde v Európe sa ľudia dožívajú v priemere o 4 roky viac. V porovnaní so Slovenskom žijú dlhšie napríklad aj Poliaci, Chorváti a Česi, pričom nad európskym priemerom sú popri krajinách západnej Európy aj Slovinci. Slovákov najviac trápia choroby srdca a ciev. Tieto ochorenia sa zároveň podpisujú na najčastejších hospitalizáciách v slovenských nemocniciach.

Čítajte viac: Veľa tragédií začína vysokým cholesterolom: Ako zastaviť pohromu, kým nie je neskoro?!

Tak ako v celoeurópskom meradle, aj na Slovensku sa na úmrtiach a najčastejších hospitalizáciách najviac podieľajú kardiovaskulárne ochorenia. „Zatiaľ čo počet hospitalizácií u pacientov s cievnou mozgovou príhodou je za ostatných desať rokov približne rovnaký a klesá nám počet hospitalizácií na chronickú ischemickú chorobu srdca, počet hospitalizácií na chronické srdcové zlyhávanie sa za ostatných desať rokov viac ako zdvojnásobil,“ hovorí docentka Eva Gonçalvesová, primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH v Bratislave a predsedníčka Pracovnej skupiny pre srdcové zlyhávanie pri Slovenskej kardiologickej spoločnosti.

„Všetci si myslia, že ochorenie srdca je to, keď nás na hrudi niečo bolí. Ani zďaleka to ale nie je pravda. Ochorenie srdca môže vyzerať všelijako. Srdcové zlyhávanie je veľmi časté poškodenie srdca rôznymi chorobami, ktoré sa prejavuje sťaženým dýchaním,“ opisuje docentka Gonçalvesová a dodáva, že Slováci žijú v porovnaní s inými národmi v Európskej únii, kde je priemerný vek dĺžky života viac ako 80 rokov, kratšie. Veľký podiel na tom majú práve ochorenia srdca, na ktoré zomierame najčastejšie.

Slovenskí seniori sú na dôchodku chorí

„Je pre mňa zarážajúce, že po 65. roku života žijeme najkratší zdravý život v rámci OECD. To znamená, že naši dôchodcovia nie sú na dôchodku zdraví, ale sú na dôchodku chorí a nemôžu si dovoliť užiť ten dôchodok tak, ako si ho môžu užiť dôchodcovia v iných európskych krajinách,“ hodnotí odborníčka. „Na Slovensku máme pravdepodobne 120-tisíc pacientov s chronickým zlyhávaním srdca. Ich priemerný vek je 62 rokov u mužov a 66 rokov u žien. Znamená to, že u nás majú poškodené a slabé srdce aj relatívne mladí ľudia v porovnaní s inými krajinami,“ uzatvára primárka.

Chronické srdcové zlyhávanie nie je infarkt

Chronické srdcové zlyhávanie je ochorenie, ktoré charakterizuje zlyhávanie základnej funkcie srdca, teda jeho pumpovanie krvi a transport kyslíka a živín do celého tela. „V súčasnosti môžeme hovoriť o epidémii srdcového zlyhávania... Delíme ho na dva základné typy: prvým je porucha samotného pumpovania, keď je srdce slabé a nevládze, druhým typom je srdcové zlyhávanie, pri ktorom viazne fáza napĺňania srdca krvou,“ ozrejmuje doktor Roman Margóczy, primár Oddelenia všeobecnej kardiológie, SÚSCCH, a.s. Banská Bystrica. Bez ohľadu na typ srdcového zlyhávania trpia pacienti s touto diagnózou zvýšenou únavou, slabosťou, dýchavičnosťou, ťažko zvládajú záťaž, počas chôdze po schodoch lapajú po dychu a aj vo fáze pokoja môžu pociťovať problémy s dýchaním, opisuje primár.

Dýchavičnosť sa vyznačuje pocitom dusenia. Môže nastávať pri námahe, ale aj pri rozprávaní: „Niektorí pacienti nedokáže súvisle povedať vetu na jeden nádych. Vo vyšších štádiách ochorenia sa objavuje aj nočná dýchavičnosť. Typický pacient s chronickým srdcovým ochorením má problematický spánok – zaspáva s vyššie podloženým vankúšom, často aj s dvomi, tromi vankúšmi pod hlavou. V noci sa môže budiť na akútny nedostatok vzduchu, musí sa posadiť, vstať alebo si otvoriť okno.“ V pokročilých štádiách ochorenia opúcha aj brušná stena a tekutina sa tiež môže dostať do hrudníka.

Väčšina pacientov zomiera v priebehu piatich rokov

Veľakrát sa diagnóza týka „ľudí s neliečeným alebo zle liečeným vysokým krvným tlakom, pacientov s chronickou ischemickou chorobou srdca a pacientov po infarkte alebo viacerých infarktoch myokardu,“ pripomína doktor Margóczy a dopĺňa, že do rizikovej skupiny patria aj fajčiari, obézni a ľudia s cukrovkou.

„Miera prežívania pacientov s týmto ochorením je veľmi nepriaznivá. Až polovica z nich totiž zomiera v priebehu piatich rokov. Za závažné považujem aj to, že Slováci nepoznajú príznaky srdcového zlyhávania a symptómy typické pre toto ochorenie si často mýlia so symptómami infarktu. Podľa prieskumu agentúry GfK pre Slovenskú kardiologickú spoločnosť si až 81 percent Slovákov myslí, že srdcové zlyhávanie sa prejavuje bolesťou a tlakom na hrudi. Jeden z typických príznakov pre srdcové zlyhávanie – opuch končatín, najmä členkov, v prieskume uviedlo za symptóm srdcového zlyhávania len 31 percent opýtaných,“ dodáva špecialista.

Osvetová kampaň „Červené ponožky“

S cieľom zvýšiť povedomie o srdcovom zlyhávaní vznikla na Slovensku pacientska organizácia Hlas nášho srdca. Jej členka Valéria Koszoruová hovorí: „Uvedomujeme si, že Slováci nepoznajú príznaky srdcového zlyhávania, a preto sme sa my, pacientska  organizácia Hlas nášho srdca, rozhodli odštartovať celoslovenskú kampaň pod názvom Červené ponožky. Chceme v rámci nej upozorniť na závažnosť tohto ochorenia a edukovať verejnosť o jeho symptómoch.“

„Musíme intenzívne budovať povedomie a vzdelávať verejnosť o srdcových ochoreniach, najmä o srdcovom zlyhávaní. Je potrebné využívať inovatívne technológie a modernú liečbu pre pacientov, optimalizovať systém ich manažmentu a včasného záchytu ochorenia,“ prízvukuje docentka Gonçalvesová. „Ak chceme na Slovensku znížiť počet odvrátiteľných úmrtí a spoločne dosiahnuť cieľ, ktorý si stanovilo aj MZ SR, bez zvýšeného záujmu o problematiku kardiovaskulárnych ochorení to nepôjde,“ usudzuje.

Fotogaléria


Tagy:
srdce Slovensko chronické srdcové zlyhávanie

2018-04-18 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: tlačová správa, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia