Vytrhli vám ďalší zub? Varovný signál, ktorý predpovedá skryté zdravotné riziko

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-23 10:00:00

Problémy so zubami dokážu priniesť veľa bolesti. Keď je chrup v dezolátnom stave a vidiny na záchranu pokazených zubov mizivé, na rad prichádzajú zubárske kliešte. Tým sa ale utrpenie končiť nemusí. Podľa odborníkov môže strata zubov vyústiť do ďalších zdravotných komplikácií.

 

Podľa Americkej srdcovej asociácie môže byť strata jedného alebo dvoch zubov v strednom veku spojená so zvýšeným kardiovaskulárnym rizikom. Čím menej svojich vlastných zubov v ústach máte, tým je riziko ešte výraznejšie, informuje portál Sciencedaily.com.

Čítajte viac: Slávny stomatológ zavítal na Slovensko: Rady, ktoré vám môžu zachrániť chrup

Americkí vedci vyniesli tieto závery na základe epidemiologického výskumu. Z viacerých štúdií však vyplýva, že parodontóze či strate zubov často predchádzajú zápaly, cukrovka, fajčenie alebo nezdravé diétovanie, uviedol epidemiológ Lu Qi z Tulane University v New Orleans.

Varovná prognóza

Výskumníci sledovali sekundárny vplyv straty zubov na zdravie počas celého života a všimli si, že keď človek príde o zuby v strednom veku, môže to poukazovať na problémy so srdcom. Ako a prečo však k tejto paralele dochádza, to netušia. Pravdepodobne však súvisí so zápalovými procesmi, ktoré sa v organizme odohrávajú.

Do štúdie vedci zahrnuli 45 až 69-ročných dospelých bez kardiovaskulárnych ťažkostí, ktorých sa v dotazníku pýtali na aktuálny počet ich prirodzených zubov, ako aj na nedávne straty v zuboradí. O osem rokov neskôr im položili rovnaké otázky. Zistili, že niektorí z nich boli na kardiovaskulárne problémy náchylnejší.

Ľudia, ktorí mali 25 až 32 vlastných zubov na začiatku štúdie a neskôr stratili dva a viac z nich, mali o 23 percent zvýšené srdcovo-cievne riziko oproti tým, ktorí o žiadne zuby neprišli. Riziko bolo pritom zvýšené bez ohľadu na kvalitu stravy, množstvo fyzickej aktivity, telesnú hmotnosť, ale aj krvný tlak, cholesterol či cukrovku. Strata jedného zubu sa podľa vedcov neukázala ako riziková.

Fotogaléria


Tagy:
srdce chrup trhanie zubu

2018-03-23 10:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia