Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kardiológovia vyšli s pravdou von: Šesť najhorších časov pre vaše srdce!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

Občas naše srdce zažije veľkú záťaž bez toho, aby sme si to uvedomovali. Zatiaľ čo my fungujeme i naďalej, náš najdôležitejší telesný orgán trpí! Až tak, že hrozí infarkt. Kedy si najviac koledujete o srdcový záchvat?

Kardiológ Joel K. Kahn MD upozorňuje pre rd.com na situácie s najvyšším rizikom srdcových problémov a radí, čo robiť, aby sme predišli najhoršiemu.

Spoznajte nebezpečné situácie

Za 25 rokov liečby pacientov na choré srdce si odborník všimol, že srdcové záchvaty nie sú za každých okolností len náhodné. Existujú určité predvídateľné "nebezpečné zóny", najmä u pacientov so srdcovým ochorením alebo zvýšeným rizikom, ako je fajčenie, cukrovka, vysoký cholesterol alebo vysoký krvný tlak. Uvedomenie si týchto vysokorizikových faktorov vás môže priviezť k zdravšiemu životnému štýlu a zníženiu šance na problémy. Našťastie existujú jednoduché spôsoby, ako znížiť riziko srdcových ochorení!

Čítajte tiež: Jeden mesiac bez sacharidov: Výsledok sa prejavil na tele nečakaným spôsobom!

Chrípka

Extrémna vyčerpanosť, bolesti, vysoká horúčka. To všetko sú sprievodné javy chrípky. Toto ochorenie však môže zvýšiť až štvornásobne pravdepodobnosť infarktu tri dni po prvých príznakoch. Vírus môže vyvolať zápalovú reakciu, ktorá môže poškodiť tepny. Dehydratácia zahusťuje krv, takže je náchylná na zrážanie. Horúčka môže zvýšiť vašu srdcovú frekvenciu a prinútiť srdce, aby pracovalo silnejšie. Niekoľko dní po kontakte s chrípkou vyhľadajte lekársku pomoc!

Veľká športová udalosť

Verte tomu alebo nie, ale dokonca aj fandenie vášho obľúbeného tímu vám môže privodiť nemalé srdcové problémy! Ak ste zapálení do hry, vaše emócie sú obvykle mimo kontroly. Výskumníci sledovali divákov počas Svetového pohára vo futbale v Brazílii, čo je veľká udalosť pre futbalových fanúšikov. Vedci zistili, že počas finále turnaja došlo k zvýšeniu počtu infarktov. Ak ste športovým fanúšikom, údajne pomáha denné užívanie aspirínu. Ak pri hre strácate nervy, skúste sa nejako hneď upokojiť.

Pondelok

Syndróm nedeľného popoludnia nie je žiadne nezmysel! Aj srdce vie, že sa blíži pondelok, opäť začiatok pracovného kolotoča. Vedci odhalili, že infarkty vznikajú v dňoch, keď sa po víkende vraciame späť do práce. Stres nad nadchádzajúcim pracovným týždňom zvyšuje hladinu adrenalínu a kortizolu, čo môže zvýšiť krvný tlak. Pomôže ranná jóga a meditácia.

Kardiológovia vyšli s pravdou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Odhŕňanie snehu

Kardiálny stres z chladného počasia a ťažkej práce môže byť extrémny pre vaše srdce a spôsobiť infarkt. V prípadových štúdiách výskumníci popísali infarkt myokardu u pacientov, ktorí utrpeli zrazeninu v srdcovom stente počas alebo hneď po odhŕňaní snehu. Odporúča sa, hlavne pre pacientov so srdcovými chorobami, aby boli teplo oblečení, oddychovali, boli hydratovaní a popr. Nechali lopatu pre niekoho iného, ak ste obzvlášť citliví a riziko infarktu máte zvýšené.

Smrť milovaného človeka

Výskumníci, ktorí analyzovali tisíce ľudí, ktorí utrpeli infarkt zistili, že tí, ktorí zažili smrť svojho milovaného človeka majú väčšiu pravdepodobnosť zvýšeného rizika srdcového infarktu v týždni nasledujúcom po tom, čo ich známy zomrel. Švédsky výskum zistil, že riziko srdcového infarktu zostáva zvýšené dokonca niekoľko rokov po smrti dospelého súrodenca! Ak trpíte stratou a cítite sa osamelí alebo depresívni, vyhľadajte poradenstvo a podporu svojho lekára, priateľov a rodiny.

Zničujúca prírodná katastrofa

V priebehu troch týždňov po zemetrasení s 8,9 stupňami a po doprovodných vlnách cunami, ktoré v roku 2011 zabilo tisíce ľudí v Japonsku, sa miera srdcových infarktov u pozostalých zvýšila trojnásobne v porovnaní s rovnakými kalendárnymi týždňami v predchádzajúcich rokoch. Je dôležité, aby o tom informovali poskytovateľov prvej pomoci a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9