Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Desivá prognóza môže byť blízko: Jednoduchý cvik dokáže predpovedať mŕtvicu

Mŕtvicu môže odhaliť jednoduchý cvik!
Mŕtvicu môže odhaliť jednoduchý cvik! (Zdroj: thinkstock.com)

Dokážete stáť na jednej nohe 20 sekúnd? Ak áno, ste na tom dobre po zdravotnej stránke. Strácate rovnováhu? Zlá správa. Môže ísť o známku toho, že máte zvýšené riziko mozgovej príhody, poškodenia mozgu alebo zníženej kognitívnej funkcie!

Štúdia japonských výskumníkov ukázala, že ľudia, ktorí sú zdraví, môžu byť ohrození abnormalitami v mozgu a môžu vykazovať skoré príznaky kognitívneho poklesu, ochorenia malých ciev v mozgu a mŕtvice, ak zlyhajú v jednoduchom cviku - v státí na jednej nohe po dobu 20 sekúnd. Dokonca tiež v tom prípade, keď nevykazujú žiadne iné príznaky. Štúdia bola zverejnená v časopise American Heart Association, Stroke.

Čítajte tiež: Terapeutka Lucia Košíková o tradičnej čínskej medicíne: Chorobu odhalí vyplazený jazyk

Varovný signál

Ako uvádza Science Daily, súčasťou štúdie 841 žien a 546 mužov s priemerným vekom 67 rokov. Účastnici boli požiadaní, aby stáli na jednej nohe, pričom druhá mala byť zdvihnutá. Boli sledovaní pomocou mozgovej magnetickej rezonancie na identifikáciu ochorenia malých ciev v mozgu. Výsledky ukázali, že 34,5% pacientov s viac ako dvoma lakunárnymi infarktovými léziami malo problémy so zachovaním vyváženia nôh a 16% s jednou léziou lakunárneho infarktu tak urobilo. Tridsať percent tých, ktorí mali viac ako dve mikrovlnné lézie, malo ťažkosti so stabilitou a 15,3 percenta s jedinou léziou mikroorganizmu. Bolo preukázané, že takéto tiché mŕtvice alebo lakunárne infarkty zvyšujú riziko úplných mŕtvic a demencie a sú preto včasným varovným signálom závažných ochorení.

"Státie na jednej nohe je jednoduchou mierou posturálnej nestability a môže byť dôsledkom prítomnosti mozgových abnormalít," povedal PhDr. Yasuharu Tabara, vedúci štúdie a docent v Centre pre genómovú medicínu na Kyoto University Graduate School of Medicine v Kjóte, v Japonsku. "Naša štúdia zistila, že schopnosť dosiahnuť rovnováhu na jednej nohe je dôležitým testom zdravia mozgu. Jednotlivci, ktorí vykazujú slabú rovnováhu na jednej nohe by mali byť pozorní, pretože to môže znamenať zvýšené riziko ochorení mozgu a kognitívnych úpadkov. Slabé výsledky testov boli tiež spojené s výrazne nižšími skóre v pamäťových a mozgových testoch," pokračuje. 

Dr. Richard Libman, šéf vaskulárnej neurológie na North Shore-LIJ Health System v Manhasset v New Yorku povedal, že "zúženie alebo blokovanie drobných krvných ciev hlboko v mozgu môže spôsobiť malé mŕtvice alebo malé krvácanie". Tieto malé mŕtvice, ktoré významným spôsobom prispievajú k úbytku duševného stavu a demencii sú tiež spojené s ťažkosťami pri chôdzi.

Test, ktorý odhalí chorobu

Autori tejto štúdie tak navrhli jednoduchý test rovnováhy, ktorý, ako sa zdá, je schopný odhaliť chorobu malých ciev v mozgu. Libman opísal tento test ako "nenákladnú metódu s nízkou technológiou na vyhľadávanie ľudí s chorobou malých ciev, u ktorých je pravdepodobné riziko ďalšej mŕtvice a poškodenia mozgu."

Aby toho nebolo málo, podobný test od Medical Research Council zistil, že státie na jednej nohe môže predpovedať riziko predčasnej smrti u 53-ročných.

"Muži vo veku 53 rokov, ktorí vydržali stáť na jednej nohe dlhšie ako desať sekúnd, vstali a sadli si na stoličku viac ako 37-krát v priebehu minúty mali menšie riziko, že zomrú. Ženy v rovnakom veku, ktoré sa vedeli postaviť a sadnúť viac ako 35-krát za minútu a stáli na jednej nohe viac ako desať sekúnd mali taktiež nižšie riziko v porovnaní s tými, ktoré mali horšie výsledky," ako sa píše na telegraph.co.uk.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9