Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Signál predčasného úmrtia: Tento typ chôdze môže byť desivým znamením

Chôdza je ukazovateľom celkového zdravia.
Chôdza je ukazovateľom celkového zdravia. (Zdroj: pixabay.com)

Spôsob chôdze o vás prezradí aj to, čo netušíte. Dá sa z nej vyčítať povaha, ale upozorní tiež na skryté choroby! Zbystriť pozornosť by mali hlavne pomalší chodci. Zdá sa, že čelia veľkému zdravotnému problému.

Podľa novej štúdie je u dospelých ľudí, ktorí chodia pomalšie, dvakrát viac pravdepodobné, že zomrú na srdcové ochorenia ako ostatní, ktorí chodia rýchlejšie.
 
"To naznačuje, že bežná chôdza je nezávislým prediktorom úmrtia, súvisiaceho so srdcom," povedal profesor Tom Yates.

 

Čítajte tiež: Máte strach, že s vaším telom niečo nie je v poriadku? Všímajte si týchto päť znakov

Výskumníci z Univerzity v Leicesteri sledovali po dobu šiestich rokov 420 727 ľudí a hodnotili úmrtnosť. Tí, ktorí boli pomalými chodcami mali 1,8 a 2,4-krát vyššiu pravdepodobnosť, že zomrú na srdcové choroby - tie sa považujú doslova za najväčšieho zabijaka na svete. Výskumníci pritom vzali do úvahy rizikové faktory vrátane fajčenia, BMI a stravy. Taktiež prišli na to, že zistené závery sa týkajú oboch pohlaví, aj mužov, aj žien.
 

Ukazovateľ celkového zdravia a kondície

Čo je však zaujímavé, vedci odhalili, že v skutočnosti mali dospelí s najnižšími BMI, najvyššie riziko, že budú pomaly chodiť! Autori štúdie sa domnievajú, že chôdza je ukazovateľom celkového zdravia a kondície, pretože je spojená s cvičením a pohybom.
 
"Chôdza môže byť použitá na identifikáciu jedincov, ktorí majú nízku fyzickú kondíciu a vysoké riziko úmrtnosti," povedal profesor Yates.
Vedci tiež skúmali, či chôdza môže byť spojená s rakovinou, čo sa zatiaľ nepotvrdilo.
 
Nie je to prvá štúdia, ktorá spája srdcové ochorenia a chôdzu. Výskum z roku 2009 dospel k záveru, že pomalá chôdza je "silne spojená" so zvýšeným rizikom úmrtia na kardiovaskulárne choroby, vrátane srdcových ochorení a mŕtvice.
 
Ochorenie srdca je často dôsledkom vysokého krvného tlaku, obezity a vysokého cholesterolu. Je to hlavná príčina smrti v USA a druhá po demencii vo Veľkej Británii. Je na čase podporiť rýchlu chôdzu prechádzkou na výlet.
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9