Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Utopenie hodiny po kúpaní?! Mnohí netušia, že aj to hrozí v letných mesiacoch!

Leto láka deti na šantenie vo vode.
Leto láka deti na šantenie vo vode. (Zdroj: thinkstock.com)

Prázdniny sú predo dvermi. Čas dovoleniek a kúpania je tu. Najviac si toto obdobie užívajú deti. Ktoré dieťa by sa netešilo na sladké chvíle nič nerobenia a šantenie vo vode?

Deťom však hrozí v letných mesiacoch veľké nebezpečenstvo. Utopenie cez prázdniny patrí u detí do päť rokov k najčastejším príčinám úmrtia. Základným pravidlom je, nikdy nenechávajte deti vo vode bez dozoru, nespúšťajte ich z očí!

Deti sa radi bláznia a nešťastie sa môže stať za sekundu. Pred pár týždňami v americkom Texase zomrel štvroročný chlapec šesť dní potom, ako inhaloval vodu. Lekári majú podozrenie, že chlapček zomrel na formu sekundárneho utopenia. Ide o zriedkavé úmrtie, pretože k utopeniu dochádza až niekoľko hodín, či dní po incidente. Deti môže ohroziť aj suché utopenie.

Sekundárne utopenie

Ak sa do pľúc dieťaťa dostane malý objem vody, ktorý spôsobí opuch pľúc, hovoríme o sekundárnom utopení. Preniknutá voda poškodí látky na povrchu pľúcnych mechúrikov a dôjde k opuchu. Tento problém sa nemusí prejaviť okamžite, ale až do 24 hodín.


Do niekoľkých minút vám spľasne bruško: Potravina, ktorá dokáže zabrániť nafukovaniu!


Suché utopenie

Suché utopenie sa neobmedzuje len na bazény a môže sa stať v akomkoľvek vodnom toku vrátane vane. Predstavuje jedno až dve percentá z množstva utopených prípadov a vyskytuje sa najmä u malých detí do päť rokov, hoci sa to môže stať aj dospelým. Prúd vody, ktorý dieťa zinhaluje spôsobí, že hlasivky dostanú kŕč a dýchacie cesty sú nepriechodné. Telo je potom zbavené kyslíka a dieťa sa začne dusiť a upadne do bezvedomia.

Ak ste si všimli, že sa dieťa topilo, alebo vdýchlo veľa vody, okamžite ho vyberte z vody von. Aby vyšla voda von, položte ho na bok, alebo brucho. Ak sa dieťa upokojí, pozorujte ho najbližších 24 hodín. Ak však má ťažkosti s dýchaním, dýchavičnosť, kašeľ alebo ho bolí hrudník, okamžite vyhľadajte lekára.

Čítajte tiež: Superpotravina alebo lacný klam? Kokosový olej v skutočnosti nemá čo robiť v kuchyni!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9