Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľká zmena v živote onkologických pacientov: Vďaka tomuto sa s ňou ľahšie vyrovnajú!

Okrem devastačnej operácie a náročnej chemoterapeutickej, rádioterapeutickej a hormonálnej liečby sa musia onkologickí pacienti vyrovnať aj s ďalšou zmenou vo svojom živote – s pocitom sociálnej izolácie. Zobraziť galériu (3)
Okrem devastačnej operácie a náročnej chemoterapeutickej, rádioterapeutickej a hormonálnej liečby sa musia onkologickí pacienti vyrovnať aj s ďalšou zmenou vo svojom živote – s pocitom sociálnej izolácie. (Zdroj: thinkstock.com)

Nový projekt Občianskeho združenia pacientok s karcinómom prsníka – Amazonky je zameraný na prelomenie bariéry medzi pacientom a jeho zdravým okolím. Okrem devastačnej operácie a náročnej chemoterapeutickej, rádioterapeutickej a hormonálnej liečby sa musia onkologickí pacienti vyrovnať aj s ďalšou zmenou vo svojom živote – s pocitom sociálnej izolácie.


„Väčšina z nás Amazoniek, pacientok s karcinómom prsníka, tú situáciu dôverne pozná: ochoriete, zostávate doma, chránite si imunitu a liečite sa, no len málo ľudí z vášho okolia, priateľov, kolegov, ba dokonca z rodiny vám zavolá, aby vás podporil,“ hovorí predsedníčka Amazoniek Eva Bacigalová. „Až s odstupom času, keď sme sa z toho najhoršieho ako-tak vystrábili, nám známi hovoria, ako na nás mysleli, ako nám držali palce a verili, že sa vyliečime, no báli sa nám zavolať. Zistili sme, že jednoducho nevedeli, ako majú hovoriť s čerstvo diagnostikovaným onkologickým pacientom – majú ho ľutovať, povzbudzovať alebo sa rovno rozplakať?“
 
Nič z toho však pacienti v danej situácii nechceli a neočakávali. Ľútosť a plač liečbu nijako neuľahčia akurát v pacientovi prebudia pocit, že je to s ním asi naozaj veľmi vážne. A povzbudzovanie v duchu „ty si silná, ty to zvládneš“ sa míňa účinkom vo chvíli, keď sa pacient cíti na dne svojich síl a je si vedomý toho, že to zvládnuť nemusí.


Čo teda vlastne chce počuť onkologický pacient od ľudí, ktorí ho majú radi?

  1. Slová empatie
  2. Ponuku na reálnu pomoc
  3. Čierny „onkologický“ humor, ktorý má tiež vynikajúce terapeutické účinky
Amazonky zozbierali vety, myšlienky, citáty z vlastnej onkologickej „praxe“, o ktorých vedeli, že im v najhoršom období naozaj pomáhali. Obzvlášť ak zazneli z úst niekoho, kto bol pre nich dôležitý. 

Chceme našim priateľom pomôcť prekonať rozpaky, keď nás chcú kontaktovať, ale nedokážu prekonať strach z toho, že nevedia, čo nám majú povedať a ako budeme reagovať.“
 
S pomocou výtvarníčky Kataríny Olíkovej dali Amazonky týmto myšlienkam umeleckú podobu a začali ich vyrábať vo forme atypických empatických pohľadníc – tlačených i elektronických. Chcú pomôcť odstrániť zvláštnu neviditeľnú stenu medzi pacientom a jeho okolím. Chcú, aby znova nadviazal kontakt, hoci len virtuálny so „starými“ priateľmi. Aby nemal pocit, že s chorobou bojuje úplne sám. Aby cítil, že priatelia na neho myslia, aj keď nie sú v osobnom styku.
 
Amazonky zozbierali vety, myšlienky,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tlačová správa)
Prostredníctvom pohľadníc chcú Amazonky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)
 
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9