Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Môžeme zo sprchy ochorieť?

Pri sprchovaní musíme rátať s baktériami - plesňami, ktoré však nie sú škodlivé.
Pri sprchovaní musíme rátať s baktériami - plesňami, ktoré však nie sú škodlivé. (Zdroj: profimedia.sk)

Akonále zbadáme v sprchovacom kúte pleseň, ihneď sa ju snažíme odstrániť. Nie je to nič príjemné.. Veď kto by sa chcel sprchovať v "prítomnosti" týchto baktérií? Je to ale skutočne nutné?

Plesne sú mikroskopické organizmy, ktoré sa nachádzajú bežne vo vode, v  pôde, v  ovzduší, dokonca ich nájdeme aj v  potravinách. A nielen tam.

"Sprchy sú skvelým miestom pre mikrobiálny život," povedal Matthew Gebert, výskumný technik v laboratóriu na inštitúte pre výskum environmentálnych vied na University of Colorado v Boulder.

Neželaní spoločníci v sprche

Sprchy sú teplé a vlhké, niet sa čomu čudovať, že sa v tomto prostredí zakaždým rozmožia baktérie, čo pustíme vodu. Niektoré z nich by mohli spraviť hotovú šarapatu! Napríklad netuberkulózne mykobaktérie (NTM) sú baktérie, ktoré sa prirodzene vyskytujú vo vode a v pôde a taktiež si našli cestu v sprchovom kúte. Aj keď viac ako 150 druhov týchto baktérií je úplne neškodných, iné však môžu spôsobiť pľúcne infekcie, najmä u  ľudí s  oslabeným imunitným systémom. Problém nastáva, keď sa vo väčšej koncentrácii vyskytnú v našich obydliach. Ďalšími baktériami v sprche môže byť Legionella pneumophila, teda druh baktérií, ktorý je zodpovedný za legionársku chorobu, druh zápalu pľúc.

Na trhu s  čistiacimi prostriedkami nájdete veľa produktov, ktoré pleseň okamžite zlikvidujú. Je však naozaj nutné použiť ťažkú chémiu? Nedá sa jej vzniku predísť? Máte sa báť, že vaša sprcha vám spôsobí zdravotné problémy a  naruší imunitný systém?


Po sladkej stopke a cvičení neschudnute: Takto sa nevedomky pripravujete o ploché bruško!


Odpoveď je pravdepodobne nie! Hoci sú sprchy najlepším miestom pre vznik plesní a  mikróbov, väčšina z  nich je zdraviu neškodná. Zhodujú sa v  tom aj špecialisti na infekčné ochorenia. Samotné slovo baktéria podľa nich znie hrozivo, ale nemusí okamžite znamenať nebezpečenstvo. Každý deň sú im ľudia vystavení, nachádzajú sa totiž takmer všade.

Nemusíte okamžite kupovať novú sprchu a starú vyhodiť. Aby ste zabránili šíreniu plesní a baktérií, je dobré postarať sa o  kúpeľňu po každom sprchovaní.

Ako na čistú sprchu?

Prinášame vám pár rád, ako udržať sprchu čistú:

Použite kovovú sprchovaciu hadicu a hlavicu

Štúdie ukazujú, že baktérie majú radšej plast ako kov. Ak stále používate plastové výrobky, najvyšší čas ich vymeniť.

Pravidelné čistenie

Po každom sprchovaní opláchnite záves horúcou vodou, zmyte zvyšky mydla. Následne ho roztiahnite, nech môže vyschnúť a pustite ventilátor alebo vyvetrajte miestnosť po sprchovaní. Raz za čas záves zveste a  operte ho. Rovnakú pozornosť venujte aj samotnej hadici, hlavici aj vani. Pravidelne prečistite  trysky, oddeľte hlavicu a  prečistite filter. Pamätajte na to, že žiadny chemický čistič plesne a  baktérie neodstráni natrvalo, treba ich čistiť pravidelne.

Hlavica verzus batéria

Ak sa akékoľvek baktérie z  hlavice dostanú do úst, očí alebo uší počas sprchovania, je veľmi pravdepodobné, že vás nijako neohrozia, ak ste zdraví a  nemáte žiaden zdravotný problém. V  prípade, že váš imunitný systém je ohrozený, dajte prednosť kúpeľu vo vani. Tým znížite možnosť, že sa baktérie dostanú do nosa a  úst. Nezabudnite však pravidelne čistiť vaňu a  protišmykovú podložku.

Čítajte tiež: Obnoví bunky v tele už za 72 hodín: Skvelý jarný detox na prečistenie pečene a chudnutie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9