Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľké klamstvo: Antibakteriálne mydlá nefungujú, sú ešte horšie ako klasické!

Antibakteriálne mydlá vás nezbavia baktérií, nepreháňajte to s umývaním.
Antibakteriálne mydlá vás nezbavia baktérií, nepreháňajte to s umývaním. (Zdroj: thinkstock.com)

Tešia sa veľkej obľube. Ľudia ich vo veľkom nakupujú, pretože veria, že ich používaním sa ochránia pred virózami a nebezpečnými baktériami. Antibakteriálne mydlá sú však v skutočnosti len podvodom! Upozorňuje na to Americká správa potravín a liečiv (FDA), ktorá pred niekoľkými dňami zakázala ich pultový predaj.

Uprednostníte produkt s nápisom "antibakteriálny" alebo siahate po obyčajnom tekutom mydle, pri ktorom nemusíte mať hlboko do vrecka? Väčšina by zvolila radšej prvú možnosť, keďže ide o účinnejší produkt, ktorý ich zbaví baktérií. Aspoň tak sú doteraz prezentované antibakteriálne tekuté mydlá, ktoré v mnohých domácnostiach patria medzi základnú hygienu. Človek by si ani len nepomyslel, že by nesplnili svoj účel. No opak je pravdou!

Podľa FDA nie sú antibakteriálne mydlá lepšie ako tie klasické! Neexistujú žiadne vedecké dôkazy o ich väčšej efektivite v ničení mikróbov ako bežné mydlo a voda. Výrobcovia týchto antibakteriálnych prípravkov nepreukázali, že ingrediencie, ktoré sa v nich používajú, sú bezpečné pre dlhodobé každodenné používanie. Pri prevencii chorôb a šíreniu niektorých chorôb nepomôžu. Preto FDA upozorňuje, že by mali byť stiahnuté z trhu. Skôr preukážu opačnú službu. Pri dlhodobom používaní môžu škodiť.

Nebezpečné látky v prípravkoch

Niektorí výrobcovia dokonca už začali pracovať na odstránení niektorých zložiek zo svojich produktov, ktoré by mohli narobiť viac škôd ako úžitku. Vzťahuje sa to na prípravky, ktoré obsahujú jeden alebo viac z 19 konkrétnych aktívnych zložiek, vrátane najčastejšie používaných látok ako triklozán a trichlórkarbán.

"Spotrebitelia si myslia, že antibakteriálne mydlá sú účinnejšie v prevencii šírenia choroboplodných zárodkov, ale nemáme žiadny vedecký dôkaz, že sú lepšie ako obyčajné mydlo a voda," povedala Janet Woodcocková, MD, riaditeľka FDA Centra pre hodnotenie liečiv a výskum (CDER). "V skutočnosti, niektoré údaje naznačujú, že antibakteriálne prísady môžu narobiť viac škody ako úžitku v dlhodobom horizonte."

Agentúra vydala navrhované pravidlo už v roku 2013 po tom, čo niektoré údaje naznačili, že dlhodobé vystavenie určitými účinnými látkami, ktoré sa používajú v antibakteriálnych prípravkoch - napr. triklozán (tekuté mydlá) a trichlórkarbán (mydlá) - by mohli spôsobiť zdravotné riziká, ako je napríklad bakteriálna rezistencia alebo hormonálne účinky. Výrobcovia by mali poskytnúť agentúre ďalšie údaje o bezpečnosti a účinnosti niektorých zložiek použitých v týchto prípravkoch, ak chcú aj naďalej uvádzať ich prísady.

Už dlhšie sa objavujú obavy o účinnosti antibakteriálnych mydiel. Odborníci sú skeptickí a tvrdia, že nás nezbavia baktérií, ako sami tvrdia. Nie je vhodné používať antibakteriálne mydlá dlhodobé obdobie. Hrozí totiž riziko rezistencie baktérií, ktorú si voči mydlu vytvoria. Taktiež môžu podporiť rast a vývoj rezistentných baktérií, proti ktorým sa organizmus ťažšie bráni. Triklozán, nebezpečná látka, ktorá narúša integritu pečene, taktiež nie je žiadnou novinkou. Dôležité je nepoužívať často agresívne čistiace prostriedky. Alebo si úplne vystačíte aj s bežným mydlom a teplou vodou, ktoré sú účinnou kombináciou vedúcou k úplnej čistote a hygiene vašich rúk.

Čítajte tiež: Citrónová voda ako mýtus? Pravda o tomto trende, ktorá vám otvorí oči!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9