Správne jedlo v správny čas: Nie je jedno, kedy zjeme rajčiny či banány!

Viete, kedy je správny čas na konzumáciu rajčín, banánov či ryže? Možno vás to prekvapí!
Zdroj: thinkstock.com
2016-09-06 12:30:00

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, kedy je ten správny čas na konzumáciu ryže, paradajok, syru či orieškov? Zrejme asi nie a väčšinu z nich jete vtedy, keď sa vám chce a kedy môžete. Niektoré potraviny ale majú svoj správny čas na konzumáciu, inak nášmu telu škodia viac akoby mu pomáhali.

 

Čo a kedy a prečo?

To sú tri otázky, na ktoré sa budeme v tomto článku sústrediť. Prečo je čokoláda lepšia na raňajky a prečo by sme nemali oriešky nemali jesť na večeru?

Tmavá čokoláda

Ideálne: ráno

Nikdy nie: cez deň a viac ako 25 gramov

Prečo ráno? Tmavá čokoláda je plná antioxidantov, takže ak si kúsok dáte do raňajkových vločiek, poskytnete telu antioxidanty, ktoré zabraňujú starnutiu buniek a sú dobré pre vaše srdce.

Prečo nie na desiatu či iné menšie medzi-jedlo? Ak zjete cez deň viac 25 gramov čokolády, tuky v nej obsiahnuté sa v nich začnú premieňať a ukladať. A to naozaj nechceme.

Mäso

Ideálne: obed

Nikdy nie: ako večeru

Prečo na obed? Ak si mäsový pokrm naservírujete na obed, bude pre nás zdrojom železa, ktoré cez deň spotrebujeme, pretože je nevyhnutným prvkom pri prenose kyslíka v krvi.

Prečo nie na večeru? Mäso sa samé o sebe trávi viac ako 5 hodín. Zjesť ho teda priamo pred spaním by narobil paseku najmä nášmu tráveniu.

Oriešky

Ideálne: na obed

Nikdy nie: na večeru

Prečo by mali byť oriešky súčasťou nášho obeda? 30 gramov orieškov predstavu dennú odporučenú dávku omega 3 mastných kyselín, ktoré naše telo potrebuje. Sú dobré pre pevnosť našich ciev, pre zdravie našich pľúc a regulujú náš krvný tlak.

Naopak, na večer by sme sa im mali vyvarovať najmä kvôli vysokému obsahu tukov.

Pomaranče

Ideálne: na desiatu

Nikdy nie: na skoré raňajky

Prečo na desiatu a nie na raňajky? Pomaranče podporujú tráviaci systém a podporujú metabolizmus. Na raňajky nie sú vhodné najmä preto, že na prázdny žalúdok môžu spôsobiť alergickú reakciu, čo môže viesť k zažívacím ťažkostiam.

Cestoviny

Ideálne: raňajky a obed

Nikdy nie: večera

Ak sa vám zdá, že cestoviny na raňajky sú asi hlúposť, vedzte, že je o oveľa horšie si ich dať na večeru. A prečo? Cestoviny sú zdrojom vlákniny, čo napomáha trávenie a celkovej očiste tela od odpadových látok. Na druhej strane, ak si dáte večer spolu s mäsom, je to kalorická nálož, ktorá by mohla skončiť nejakými tými kilogramami navyše.

Rajčiny

Ideálne: raňajky                    

Nikdy nie: večera

Rajčiny podávané na raňajky sú skvelé najmä pre naše trávenie. Naštartujú tráviace šťavy, podporujú funkciu žalúdka a pankreasu.

Kyselina šťavelová, obsiahnutá v rajčinách, by na večer mohla u mnohých vyvolať opuchy.

Banány

Ideálne: obed

Nikdy nie: večera

Potrebujete pomôcť s trávením? Banány sú vzhľadom na množstvo vlákniny tým najlepším pomocníkom. Na obed sú teda skvelé, pretože „napumpujú“ trávenie.

Syr

Ideálne: na raňajky

Nikdy nie: na večeru

Syr je pre naše trávenie najlepší ráno, pretože v primeranom množstve pomáha nadúvaniu. Ak si ho dáme na večeru, riskujeme potiaže s trávením.

Ryža

Ideálne: obed

Nikdy nie:  večera

Na obed sa odporúča najmä kvôli energiu, ktorú z nej získate najmä preto, lebo je bohatá na sacharidy. Naopak, na večeru si ju nikdy nedávajte. Môžete veľmi ľahko pribrať. 

Čítajte tiež: Všetci si myslia, že je zdravá: Šokujúca pravda o zelenine, ktorá zmení váš pohľad na ňu!

2016-09-06 12:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Pixabay.com   |  Zdroj: red, brightside.me

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia