Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sú banány vhodné pre tehotné ženy? Toto spravia so ženským telom!

Banány dodajú vám i vášmu dieťatku výživné látky.
Banány dodajú vám i vášmu dieťatku výživné látky. (Zdroj: profimedia.sk)

Tehotenstvo kladie na organizmus nastávajúcej mamičky zvýšené nároky, čo sa týka výživy. Všetko čo zje, ovplyvňuje aj nenarodené bábätko. Sú počas gravidity vhodné banány? Ide o jedno z najobľúbenejších ovocí, ktorého sa málokedy vzdávame. Čo spravia so ženským telom počas tehotenstva?


Vitamín B6

Všetky skupiny vitamínov B hrajú kľúčovú úlohu vo vývoji vášho dieťaťa. Preto by ste nemali zabúdať na banány, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínu B6. Ten je skvelý na rozvoj centrálneho nervového systému dieťaťa. Koordinuje činnosť v priebehu v priebehu jeho vývoja a pomáha pri biosyntéze neurotransmiterov sopamínu a serotonínu. Vitamín B6 pomáha prenášať kyslík do tkanív prostredníctvom hemoglobínu. Odporúčaná denná dávka vitamínu B6 pre tehotné ženy  je 1,9 mg, pričom jeden stredne veľký banán  obsahuje 0,4 mg alebo 21 percent  z denného odporúčaného príjmu.

Kyselina listová

Kyselina listová je nevyhnutná pre správny vývoj nervov, mozgu a miechy rastúceho plodu. Jej nedostatok môže spôsobiť predčasný pôrod alebo riziko narodenia dieťaťa so zdravotným postihnutím. Môže sa vyskytnúť aj chudokrvnosť, keďže je potrebná na tvorbu červených krviniek. Oplatí sa zaradiť banány do každodenného jedálnička!

Vápnik

Chcete nenarodenému dieťatku zabezpečiť zdravý vývoj kostí a kostrového systému? Potrebujete vápnik, ktoré toto všetko dokáže. Aj v tomto prípade môžete siahnuť po banánoch, ktoré sú jeho bohatým zdrojom.


Doplatíme na každodenné sprchovanie? Odborníčka prezradila jeho odvrátenú stránku!


Draslík

Draslík je vynikajúci pre tehotné ženy, ktoré by mali konzumovať aspoň 4 700 mg denne. Po konzumácii stredne veľkého banánu prijmu 9 percent svojej odporúčanej dennej dávky. Táto dôležitá minerálna látka zmierňuje niektoré nepríjemné vedľajšie účinky spojené s tehotenstvom. Môže znížiť frekvenciu alebo závažnosť bolestivých kŕčov v nohách a pomáha predchádzať opuchom.

Zabráni nevoľnostiam i kŕčom

Ženy, ktoré čelia hnačke alebo ich trápia časté ranné nevoľnosti môžu ťažiť z banánov. Ide totiž o ovocie plné vlákniny a pektínu - rozpustnej vlákniny, ktorá sa nachádza tiež v jablkách. Tieto látky pomáhajú zmierniť hnačku tým, že absorbujú nadbytočnú vodu v tele. Draslík, získaný z banánov, taktiež pomáha a zabraňuje črevným kŕčom, ktoré niekedy sprevádza hnačka.

Alergén

Aj keď banány sa môžu zdať ideálnou potravinou, keď ste v požehnanom stave, napriek tomu tu existuje červená stopka. Nájdeme v nich alergén, spojený s alergiou na latex. Tí, ktorí sú naň alergickí, by sa mali vyhýbať konzumácii tohto ovocia. A nielen banánov, ale aj kivi, avokáda a gaštanov.

Čítajte tiež: Vzala strúčik cesnaku a potrela si ním tvár: Toto vás presvedčí vyskúšať to tiež!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9