Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Čo sa deje s našou pokožkou počas dňa? Toto všetko musí podstúpiť!

Pokožka reflektuje všetko čo, čo za deň zažijeme. Zobraziť galériu (2)
Pokožka reflektuje všetko čo, čo za deň zažijeme. (Zdroj: thinkstock.com)

Podnety, ktoré počas dňa zažívame, nepochybne súvisia aj s našou pokožkou. Odráža sa na nej nie len to, koľko hodín sme spali, čo sme jedli, čo si obliekame, takmer všetko. Je naším najväčším orgánom. Ako na ňu pôsobí náš denný režim?

Vstávanie – okolo siedmej hodiny ráno

„Keď sa prvýkrát prebudíme, úroveň stresového hormónu kortizónu je vyššia ako zvyčajne, na pokožke máme viac mastnoty než v iné časti dňa,“ povedal Neil Schultz, dermatológ z New York Cit.

Ak mávate po rannom prebudení problém s mastnou pleťou, vhodný sú nedráždivé pleťové toniká, ktoré pokožku vyčistia, prejasnia a tak je pripravená na nanášanie ostatných produktov.

Pracovný deň – okolo desiatej hodiny doobeda

Väčšina z nás už je o tejto hodine v práci, niekto v škole, sme v pohybe a aj to vplýva na našu pokožku.

Niektorí vypili povestnú šálku kávy na prebudenie alebo si radšej dopriali zdravší zelený čaj. Tak či onak, aj tomuto času sa naša pokožka prispôsobuje. Vplýva na ňu to, čo sme vypili, čo sme zjedli, kde sa nachádzame. 

Ak svojmu telu doprajete kofeín, odrazí sa to aj na pokožke. Je skvelým antioxidantom, takže krv v cievach bude prúdiť rýchlejšie, pokožka bude prekrvená, bude mať červenšie zafarbenie.

Čas po obede – okolo tretej hodiny popoludní

Obed je prirodzenou súčasťou nášho dňa. Cukry, jednoduché karbohydráty ovplyvňujú produkciu inzulínu v tele.

Inzulín môže zvýšiť sekréciu oleja (mastnoty, pozn.red.), ktorý robí pokožku mastnejšiu, najmä u ľudí s takýmto sklonom,“ dodal dr. Schultz.

Ako sa tohto pocitu zbaviť? V kabelke by ste (ak ste žena) mali mať obrúsky na odstránenie mastnoty a obed by mal byť bohatý na proteíny a zeleninu.

Poobedie-večer – okolo šiestej hodiny

Deň sa chýli ku koncu, najproduktívnejšiu časť už máme za sebou. Podobne to vníma aj pokožka. Môže sa zdať vyčerpaná, ale to aj samotný organizmus.

Dôležité je nezabúdať na čistiaci rituál – či už odličovanie, sprchovanie, naparovanie. Ide najmä o to zbaviť pokožku nečistôt, ktoré sa na ňu počas dňa „nalepili“, pripraviť ju na spánok, ked sa bude obnovovať a regenerovať.

Nočný spánok – okolo desiatej v noci

Hladina kortizolu klesá, naša pokožka na tvári bez make-upu oddychuje, cirkulácia krvi v cievach je nižšia.

Počas spánku prebieha niekoľko procesov, počas ktorej sa pokožka regeneruje. Tomuto procesu treba pomôcť, napríklad vhodne zvoleným krémom.

„ Nie je tu nič, čo by bránilo prenikaniu do pokožky, takže regeneráca buniek a obnova prebieha jednoduchšie počas noci,“ vysvetlil dr. Schultz. 

Čítajte tiež: Dajte zbohom popraskaným perám: Na tento trik postačí vec, ktorú máte bežne doma! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9