Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Môžeme z umelého vianočného stromčeka ochorieť? Pravda o tom, či sa máme báť!

Umelé stromčeky sa vyrábajú z plastu PVC, ktorý môže dokonca niektorým uškodiť.
Umelé stromčeky sa vyrábajú z plastu PVC, ktorý môže dokonca niektorým uškodiť. (Zdroj: profimedia.sk)

Niekto uprednostňuje klasiku a vôňu ihličia, ktorú mu živý stromček vykúzli, inému sa páči väčšia praktickosť a tak si kúpi umelý a má na niekoľko rokov pokoj. Ak patríte k tým druhým, mali by ste si dávať pozor na zdravie!

Nebezpečný plast v stromčekoch

Zatiaľ čo živý vianočný stromček môže kvôli ihličiu a kôre, pokrytých plesňami, u niektorých vyvolať škriabanie v hrdle, kašeľ, slzenie očí či únavu, umelý na tom nie je o nič lepšie. Odborníci zdvíhajú varovný prst a upozorňujú na obozretnosť pri výbere umelého stromčeka, ktorý nám síce rozžiari miestnosť, no aj uškodí. Umelé stromčeky sú totiž vyrobené obvykle zo syntetického plastu - polyvinylchloridu (PVC), ktorý sa tiež používa v stavebníctve na výrobu potrubia, hračiek, lekárskych prístrojov a interiérov v autách.

Nezisková americká asociácia The American Christmas Tree Association, ktorá informuje ľudí o umelých a živých vianočných stromčekoch tvrdí, že PVC "nie je škodlivý" alebo "nebezpečný". Avšak, mnoho expertov s týmto tvrdením nesúhlasí. Je to čiastočne preto, že PVC je ohňovzdorná zlúčenina, ktorá môže používať kovy - olovo, cín alebo bárium ako stabilizátory, čo potvrdil Glenn Harnett, MD, hlavný lekár American Family Care. Štúdia z roku 2004 dokonca našla zjavné množstvo olova v umelých stromčekoch.

"PVC tiež uvoľňuje plyny, známe ako prchavé organické zlúčeniny - plyny, ktoré môžu dráždiť oči, nos a pľúca," hovorí Dr. Harnett.

Čo môže spôsobiť?

V niektorých prípadoch môžu PVC obsahovať ftaláty - chemikálie narúšajúce endokrinný systém. Podľa Brucea Lanphear, MD, profesora zdravotných vied na Simon Fraser University, znižujú hladiny testosterónu u laboratórnych zvierat i ľudí. Na druhej strane ťažko povedať, čo sa konkrétne nachádza vo vašom umelom vianočnom stromčeku.


Používate farebný alebo parfumovaný toaletný papier? S týmto treba počítať!


"Viac ako tri štvrtiny chemikálií nájdených v spotrebnom tovare neboli dostatočne testované na reprodukčnú toxicitu alebo schopnosti vyvolať kognitívne problémy, takže sú považované za bezpečné," tvrdí Dr. Lanphear.

Máme sa teda báť, že by umelý stromček mohol nejakým spôsobom ohroziť naše zdravie? Dr. Lanphear tvrdí, že sme všetci bez jedinej výnimky po celý čas vystavení celému radu produktov, ktoré môžu obsahovať olovo či ftaláty a to dokonca na ekologicky prijateľnej úrovni. Pritom o tom ani netušíme, že tieto látky majú toxické účinky na plodnosť a zmenšujú hladiny testosterónu v krvi.

"Ak je človek vystavený olovu, zvyšuje sa uňho riziko hypertenzie, neplodnosti a u detí dokonca zmenšuje IQ," dodáva odborník.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) neexistuje žiadna bezpečná hladina olova.

Škodlivých látok sa úplne nezbavíme

Napriek tomu sa oplatí spraviť niekoľko opatrení, ktoré nás ochránia pred nebezpečnými látkami. Výrobky vyrobené z PVC majú tendenciu uvoľňovať viac škodlivých plynov, keď sú prvýkrát vystavené vzduchu. Vtedy sa začnú rozkladať, ako tvrdí Dr. Harnett. Preto sa odporúča po kúpení stromček vytiahnuť zo škatule a dať von na balkón. "Čím dlhšie ho budete môcť nechať na vzduchu, tým lepšie." Škodlivých látok sa však aj tak úplne nezbavíte, PVC plast začne slabnúť až po deviatich rokoch.

Ak sa nechcete vzdať umelého stromčeka, snažte sa vybrať taký, ktorý nie je vyrobený z PVC, ale polypropylénu alebo polyetylénu, ktorý je za bezpečnejší.

Pozor aj na svetielka!

Nezabudnite tiež skontrolovať svetlá. Bolo totiž nájdené množstvo olova v šnúrach od svetielok, ktoré prekračujú limity stanovené americkou Agentúrou pre ochranu životného prostredia a ministerstvom pre rozvoj miest a bývania. Preto sa odporúča, aby si každý po manipulácii s nimi ihneď umyl ruky.

Čítajte tiež: Navodia vianočnú atmosféru, no môžu ublížiť: Ďalšie upozornenie na používanie sviečok!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9