Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

O tomto vie málokto: Na túto časť tváre by sme nemali zabúdať pri natieraní sa opaľovacím krémom!

Výber slnečných okuliarov je veľmi dôležitý. Chrániť si svoje oči by mal každý!
Výber slnečných okuliarov je veľmi dôležitý. Chrániť si svoje oči by mal každý! (Zdroj: thinkstock.com)

Vysoké teploty trápia náš organizmus už niekoľko dní. Trpí takmer celé telo. Ak má niekto šťastie a môže tie najväčšie horúčavy stráviť pri vode, ostatní mu môžu závidieť. Viete ale, čo si pri pobyte pri vode takmer vždy zabúdame natrieť?

Ak ste povedali pokožku na ušiach, tak máte pravdu. Najčastejšie zabúdame na očné viečka. Tie počas opaľovania nechránime okuliarmi. Najčastejším argumentom je, že by sme si rám okuliarov mohli opáliť. Niekedy si očné viečka ale zabudneme natrieť, respektíve im nevenujeme dostatočnú pozornosť. To sa nám môže neskôr vypomstiť. Pritom pre očné okolie existujú špeciálne krémy, ktoré sú určené presne pre takéto situácie.

  • Zabudnite na „imidžovky“

Niekto má jedny okuliare a je spokojný, iný má doma niekoľko kusov a tiež je spokojný. Slnečné okuliare by mali byť tým kúskom, ktorého výber bude podliehať dôležitejším kritériám ako je len farba či prevedenie.

Lacné slnečné okuliare totiž nemusia blokovať UVA a UVB žiarenie. To znamená, že práve takéto okuliare môžu poškodiť zrak rovnako, ako keby ste slnečné okuliare nemali vôbec. Spôsobené je to aj tým, že lacnejšie okuliare sú menej odolné voči nárazom, šošovka sa ľahko poškriabe. Ak k niečomu takému príde, slnečné žiarenie prejdú šošovkou roztiahnutou zornicou priamo na sietnicu a to oko môže veľmi poškodiť.  

  • Klobúk splní svoju funkciu, oči neochráni dostatočne

Klobúky sa v poslednej dobe stali obľúbeným doplnkom. Siahnite po nich vždy vtedy, keď viete, že budete dlhšie na slnku. Vhodné sú pre festivaly, dovolenky, poobedné prechádzky. Pokrývky hlavy by nemali chýbať ani vo výbave vašej ratolesti, pre ktoré by mali byť samozrejmosťou.

Prečo nie je klobúk dostatočná ochrana? Pred priamym slnečným žiarením možno je, slnečné lúče sa odrážajú od povrchu napríklad vody či piesku. Voda odráža 100% UV žiarenia! Preto vhodným doplnkom k doplnku klobúka by mali byť slnečné okuliare.
  • Žmúrenie do slnka nie je príjemné

A ani zdravé. Raz či dvakrát sa vám to stať môže, no častejšie by sa to stať nemávalo. Pravda je tiež, že celodenné nosenie okuliarov môže spôsobiť svetloplachosť, takže okuliare by sme si sem tam mali predsa len zložiť. Oko si na žiarenie tak lepšie zvykne.

Ako si vybrať tie správne okuliare?

Ak chcete ochrániť svoj zrak čo najlepšie, prvým krokom bude krok do špecializovanej optiky, kde vám odborný personál poradí.Zapamätať by sme si ale mali tri pojmy – na farbe záleží, číslo 400 a kategória ochranného filtra.

  • Farba

Tmavé sklá sú vhodné pre tých, ktorí vedia, že sa budú pohybovať na priamom slnku. Hnedé, šedé až zelené sklá sú určené na bežné nosenie počas dňa. Modré sklá nenoste pri šoférovaní a ak trpíte na krátkozrakosť. Žlté či oranžové sklá na okuliaroch používajú najmä bežci, lyžiari či cyklisti. Takto zafarbené sklá pomôžu v slabej viditeľnosti, ktorú zhoršuje hmla.

  • 400

Stopercentnú ochranu vám zabezpečí zapamätanie si tohto čísla. UV filter 400 by vám mal zabezpečiť najlepšiu ochranu zraku, akú si môžete pre svoj zrak dovoliť.

  • Ochranný filter

Kategórií máme päť, každá slúži pre niečo iné. Celkovo však hovorí koľko viditeľného žiarenia prepúšťajú okuliare.

Kategória 0 – teda bezfarebný či svetlý filter nie sú vhodné pre dokonalé ochránenie očí, to sú vyššie spomínané imidžovky. Kategória 1 je vhodná do slabších svetelných podmienok. Kategória 2 – tieto okuliare sú vhodné na bežné dennodenné nosenie. Kategória 3 – takýto filter majú aj okuliare na bežné nosenie, či tie k vode. Posledný filter kategórie 4 majú okuliare vhodné na dlhodobejší pobyt pri vode, prípade do hôr či na turistiku. Nemali by sme ich nosiť pri šoférovaní, pretože skresľuje vnímanie farieb.

Čítajte tiež: Ochranu pred slnkom si zaslúži každý centimeter pokožky: Čo si vždy zabúdame natrieť?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9