Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čo sa stane, ak zjete surové cesto? Keď kúzlo ochutnávky ide bokom!

Používanie surových vajec si recepty vyžadujú, pre nás sú však potenciálnym nebezpečenstvom.
Používanie surových vajec si recepty vyžadujú, pre nás sú však potenciálnym nebezpečenstvom. (Zdroj: Thinkstock.com)

Pri príprave cesta na obľúbený koláč sa nevyhneme jeho ochutnávaniu. Ešte trošku cukru, toho či toho tam mohlo byť menej. A ako ingrediencie pribúdajú a my cesto podrobujeme chuťovému rozboru, tým viac ohrozujeme svoje zdravie!

Na rozdiel od kupovaného cesta, do cesta pripraveného doma vieme, čo dávame. Zo suchých ingrediencií nám žiadne nebezpečenstvo nehrozí, predsa len sú to väčšinou trvanlivé potraviny. Problém nastáva pri surových vajíčkach či mlieku.

Čo všetko nám hrozí?

Najviac nebezpečenstva predstavujú surové vajíčka. Tie, ak sú kontaminované a neprejdú varom či ich v ceste neupečieme, spôsobujú vážne ochorenia.

Známejšou z nich je salmonelóza. Toto ochorenie spôsobujú mikroorganizmy salmonely a ochorenie môže mať niekoľko príznakov. Malá infekčná dávka nemusí byť na človeku spozorovaná a nevyžaduje si liečbu. Najtypickejším príznakom je črevná forma a to v podobe nepríjemnej hnačky. Prejaví sa po 8 – 10 hodinách od kontaminácie.  Príznaky odznejú počas jedného až troch dní, vyliečenie prichádza do dvoch týždňov.Typickými sprievodnými tejto formy je aj nevoľnosť, horúčka, bolesti hlavy či brucha. 

Salmonelóza však nie sú iba hnačky či nevoľnosť. V ojedinelých prípadoch, najmä pri pacientoch s diagnostikovanou cukrovkou, ochoreniami obličiek je priebeh salmonelózy o niečo závažnejší. Pacienta potrápi tyfoidná forma salmonelózy, ktorá je podobná týfusu. Najhorším scenárom je postihnutie niektorého orgánu či tkaniva.

Ďalším nebezpečným ochorením, ktoré nám pri nevinnom ochutnávaní môže cesto spôsobiť, sú E.coli.  Baktéria Escherichia coli uvoľňuje v tele jedovatý shigatoxín, ktorý napáda najmä červené krvinky a krvné doštičky. Priebeh ochorenia je preto spájaný s krvavými hnačkami, v dôsledku čoho sa u pacienta rozvíja chudokrvnosti, vyskytnúť sa však môže aj zlyhávanie obličiek.

Ako sa nebezpečným nákazám vyhnúť?

  • Ochutnávanie cesta by sme mali obmedziť v najväčšej možnej miere. Hoci sme celé detstvo oblizovali varešky, dojedali zvyšok cesta z koláčov, väčšinou to bolo o náhode.
  • Nato, aby ste zničili pôvodcu ochorenia salmonelózy stačí, aby ste cesto, v ktorom surové vajíčka sú tepelne upravovali 15-20 minút pri teplote približne 70 stupňov Celzia.
  • Ihneď po manipulácii so surovými vajíčkami, ktoré pridávate do cesta, si umyte poriadne ruky. Až potom začnite cesto spracovávať.
  • Surové vajíčka nikdy neumývajte. Je možné, že tým baktérie salmonelózy zanesiete z povrchu vajíčka do jeho vnútra.

Čítajte tiež: Horúčavy prajú infekciám: Číhajú nielen doma, ale aj na dovolenkách!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9