Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Toto sa stane, ak prestanete jesť biely chlieb: Zmena v tele, ktorá vás zaskočí!

Vylúčte biely chlieb zo svojho jedálnička, hneď sa vám zlepší trávenie a schudnete.
Vylúčte biely chlieb zo svojho jedálnička, hneď sa vám zlepší trávenie a schudnete. (Zdroj: thinkstock.com)

Z bieleho chleba sa v posledných rokoch stala doslova zakázaná potravina. Čo sa však skutočne stane po tom, ak ho vylúčime zo svojho jedálnička? Môžete si byť istí, že to neostane bez odozvy. Pocítite zmeny, ktoré sa vám budú rozhodne páčiť!

1. Budete chudnúť

Chlieb je plný sacharidov, ak vo veľkom obmedzíte ich prijaté množstvo, hneď sa to odrazí na váhe v podobe pohybujúcej sa ručičky smerom nadol. Netreba sa však predčasne veľmi tešiť. Spočiatku za to môže strata vody, ktorá sa hromadí v tele. V tele sa pri konzumácii bieleho chlebu ukladajú sacharidy vo forme glykogénu, kyseliny mliečnej, ktorá hromadí vodu. Každý jeden gram sacharidov ostáva v tele, pričom na seba viažu množstvo vody.  

2. Nebudete stále hladní

Spracované sacharidy, nachádzajúce sa v chlebe, spôsobujú náhle zvýšenie hladiny cukru v krvi, ktorá však potom rýchlo klesá. Tieto šialené zmeny posielajú mätúce signály do mozgu. Výsledkom je hlad a túžba po jedle a s tým spojené aj zvýšené riziko priberania.

To však neznamená, že by ste teraz mali úplne vynechať pečivo! Skôr ho nahraďte zdravšou variantou - chlebom z celozrnnej múky, ktorý reguluje cukor v krvi a udržiava ho v rovnováhe.


Žena spravila pokus a zabalila chlieb do mokrého papiera: Výsledok je ohromný!


3. Budete plní energie a zlepší sa vám trávenie

Na rozdiel od celozrnného pečiva, biele neobsahuje vlákninu, ktorá je potrebná pre normálnu funkciu čriev. To je dôvod, prečo môže spôsobiť zápchu a problémy s trávením. Akonáhle vylúčite biely chlieb zo svojho jedálnička a pridáte namiesto neho pečivo z celých zŕn, pocítite na vlastnej koži, ako sa vám postupne začne zlepšovať trávenie!

Sacharidy, ktoré predstavujú palivo pre mozog sa nachádzajú v každom pečive. Ak sú však dobrej kvality, mozog vám bude fungovať normálne. V opačnom prípade sa objaví pocit malátnosti a únavy, čo môžete pocítiť pri dlhodobej konzumácii práve bieleho pečiva...

Navyše, biela múka je ochudobnená o dôležitý minerál - železo, ktorého má až o 70 percent menej ako celozrnná, ďalej obsahuje o 40 percent menej kyseliny listovej, o vyše 80 percent menej vitamínu E a B1 a taktiež v nej márne nájdete zinok, selén, horčík či draslík.

Čítajte tiež: Ako rozlíšiť kvalitnú múku od nekvalitnej: Na toto si dajte pozor!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9