Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Keď sa vám letné osvieženie vymkne z rúk: Konzumácia melóna sa vám môže prekvapujúcim spôsobom vypomstiť!

Nepreháňajte to s konzumovaním melóna, inak sa vám to môže vypomstiť!
Nepreháňajte to s konzumovaním melóna, inak sa vám to môže vypomstiť! (Zdroj: thinkstock.com)

Osviežujúca, šťavnatá a chutná letná pochúťka! Kto by neodolal melónu, ktorý váš organizmus zásobí veľkým množstvom vody a vitamínov. Doslova pohladí dušu i telo v tomto horúcom počasí. To však len v niektorých prípadoch, ak to s ním nepreženiete!

Melón je celkovo zdravou potravinou, ktorú by sme mali zaradiť do svojho jedálnička.  Ak ho budete jesť v primeranom množstve, žiadne nežiaduce účinky nehrozia! V prípade jeho konzumácie vo väčšom množstve, môže dôjsť k určitým problémom. Melón totiž obsahuje veľa lykopénu a draslíka!

Bude vám z melóna zle?

Lykopén je rastlinnou živinou a zlúčeninou, ktorá sa prirodzene vyskytuje v ovocí a zelenine. V ľudskom tele spúšťa mnohé reakcie, ktoré podporujú vaše zdravie. Taktiež je to červený pigment, ktorý dáva melónom, paradajkám a červeným grapefruitom ich farbu.

Táto látka sa spája so zdravím srdca, kostí a s prevenciou rakoviny prostaty. Lykopén je tiež silný antioxidant a podľa odborníčky na výživu Victorii Jarzabkowski má protizápalové vlastnosti. Ak chcete maximalizovať svoj príjem lykopénu, melón by mal dozrieť. Čím má intenzívnejšiu farbu, tým je v ňom vyššia koncentrácia lykopénu. Taktiež aj betakaroténu!

Jedna porcia melónu obsahuje až 9 až 13 mg lykopénu. Opatrne však s množstvo prijatého lykopénu! Ak by ste ho prijali viac ako 30 mg za deň, môže v organizme vyvolať vedľajšie účinky ako gastrointestinálne poruchy, nevoľnosť, hnačku, nadúvanie.


Chyba, ktorú všetci robia, keď je tropická noc: Prečo by ste nemali spať nahí!


Keď draslík zabíja!

Na konzumáciu melóna by si mali dávať pozor hlavne ľudia s diagnózou -  hyperkaliémia, ktorí majú v krvi príliš veľa draslíka. Denne by nemali spotrebovať viac ako jednu šálku melóna, ktorá má menej ako 140 mg draslíka. Podľa National Institutes of Health hyperkaliémia môže viesť k nepravidelnému srdcovému rytmu a k ďalším kardiovaskulárnym problémom ako nepravidelný srdcový tep, chýbajúci pulz, srdcová zástava, ale nepriaznivo vplýva aj na svalovú kontrolu. Ľudia s hyperkaliémiou majú poruchu obličiek, ktoré v tele slúžia práve na odstránenie prebytočného draslíka. Konzumácia väčšieho množstva potravín, ktoré obsahujú draslík, môže teda nepriaznivo ovplyvniť ľudí s touto diagnózou!

Čo ešte hrozí?

Ďalšie negatíva:

  • Nie je vhodný pre diabetikov - Melón môže spôsobiť prudký vzostup hladiny cukru v tele.
  • Prispieva k poklesu krvného tlaku - Jeho nadmerná konzumácia môže viesť k poklesu hladiny krvného tlaku. Ľudia s nízkym krvným tlakom by sa mu mali radšej vyhýbať!
  • Môže spustiť alergickú reakciu - U niektorých môže spustiť nepríjemnú alergiu vo forme vyrážok či opuchu tváre. U tých, ktorí sú alergickí na mrkvu a uhorky, je dosť možné, že sa rozvinie aj alergia na melóny.
  • Hrozí riedka stolica - Toto ovocie obsahuje špeciálny druh cukru, sorbitol. Tí, ktorí sú clltiví na sorbitol, môžu mať po konzumácii melóna riedku stolicu.
  • Impotencia - Nadmerná konzumácia melónu sa dokonca spája s impotenciou a erektilnou dysfunkciou u mužov!
  • Riziko tehotenskej cukrovky - Tehotenská cukrovka trápi množstvo žien, ktoré očakávajú nový prírastok do rodiny. Melóny obsahujú síce veľa vody, ale aj prírodného cukru a ich veľké množstvo zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo môže viesť ku gestačnému diabetes. Tehotné ženy by preto mali radšej nepokúšať šťastie a prestať s konzumáciou tohto ovocia.

Zdroj: Takto dopadnete, keď budete každé ráno piť slanú vodu: Zvláštna kombinácia, no so zázračnými účinkami!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9