Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pliaga s názvom komáre už nastúpila: Šokuje vás, prečo ste terčom ich útokov viac ako ostatní!

Pripravte sa na krvilačný hmyz, ktorý si už teraz hľadá svoje obete!
Pripravte sa na krvilačný hmyz, ktorý si už teraz hľadá svoje obete! (Zdroj: Thinkcstock.cz)

Zatiaľ čo kliešte už "úradujú", pomaly sa k nim pridávajú aj dotieravé komáre. Už si pomaly zvykáte na to, že ste pre nich rok-čo-rok príťažlivejší ako ostatní? Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo práve vy? Verte, že to nie je náhoda!

Počas „sezóny“ komárov  sa chránime rôznymi repelentmi, ktoré si môžeme vyrobiť doma, alebo jednoducho kúpime v lekárni. Netreba zabúdať na fakt, že samičke komára postačí na rozmnožovanie aj minimum vody. Preto ak bývate „pochúťkou“ pre komáre, dajte si pozor, kde trávite večery.

„Komáre zaujíma najmä teplo nášho tela a rôzne chemické signály, ako napríklad oxid uhličitý, ktorý vydychujeme,“ povedala Missy Henriksen z National Pest Managment Association.

Sadne si na mňa či nie? 

Posun však nastal pri poslednej štúdii, ktorú organizovali vedci z Londýna a Floridy. Vo výskume, do ktorého sa zapojili dobrovoľníci - jednovaječné a dvojvaječné dvojičky bola primárnym faktorom bola vôňa pokožky jednotlivcov. 

Účastníci výskumu vložili ruky do špeciálne vyrobeného prístroja, kde na ich vôňu „čakalo“ približne dve desiatky samičiek. Výskumníci čakali, ako na jednotlivé vône komáre zareagujú, teda či ich priláka alebo odpudí. „Atraktivita“ pre komáre ukázala toto – identické dvojičky priťahujú komáre rovnako. Pri dvojvaječných jedincoch boli rozdiely podstatné. Z výskumu vyplynulo, že to, či na vás komár zaútočí a vychutná si vašu krv, je geneticky dané. 

Riešenie? Zmeňte miesto bydliska

Z pokusu tiež vyplynulo, že látky, na ktoré komáre najviac „letia“ pochádzajú z kožných žliaz a z baktérií z povrchu kože. Preto ak vás majú komáre v obľube, odsťahujte sa na niektoré z piatich miest, kde komáre nie sú. Na výber máte z Antarktídy, Seychely, Francúzska Polynézia, Nová Kaledónia či Island. 

Čítajte tiež: 

Jedinečná ochrana pred kliešťami: Zabojujte proti nim vlastným repelentom, ktorého sila vás šokuje!

Idú vás večer "zožrať" komáre? Vyskúšajte prírodné repelenty

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9