Časované bomby, o ktorých zrejme netušíte: Toto jedlo nepatrí do mikrovlnky!

Jedlo ohrievané v mikrovlnke nemusí byť plné hodnotných látok. Zohrievaním sa väčšina z nich stráca.
Zdroj: thinkstock.com
2015-04-27 12:00:00

Niekoľko rokov trvalo, kým našla neodmysliteľné miesto vo väčšine domácností na celom svete, no ľudia si nakoniec tento vynález obľúbili až natoľko, že v nej ohrievajú takmer akékoľvek jedlo. A to je problém. Niektoré potraviny totiž nepatria do mikrovlnky, môžu sa zmeniť na nebezpečnú časovanú bombu!


Zohriať v nej jedlo z prechádzajúceho dňa je najjednoduchším spôsobom, ako si rýchlo pripraviť teplé jedlo a zahnať tak hlad. Pozor však na potraviny, ktoré dávate do mikrovlnky! Niektoré sa "neznesú" s mikrovlnkou.

Hríbové rizoto, hríbová polievka alebo samotné tepelne upravené hríby by sa nemali zohrievať v mikrovlnke. Tým strácajú svoju pôvodnú chuť a mení sa aj zloženie proteínov v nich obsiahnutých. Môžu spôsobiť zažívacie ťažkosti, no najmä miznú ich zdravé zložky, pre ktoré ich vyhľadávame a konzumujeme.

So zeleninou opatrne

Do mikrolvnky zásadne nepatrí špenát, repa a zeler. V špenáte a repe sa zohrievaním menia nitráty na nitrity (dusičnany na dusitany), ktoré sú karcinogénne. Preto by sme špenát mali jesť čerstvý alebo ihneď po príprave. Repa by sa mala jesť studená. Konzumujete polievku so zelerom a mrkvou? Zeler by v polievke nemal ostávať, keď ju idete opätovne zohrievať. Táto prevencia je opäť kvôli nitrátom.

Kura radšej zohrievajte pomaly

Ak už musíte kura zohrievať v mikrovlnke, radšej to robte pomaly a na nižšej teplote. Mení sa tým totiž hladina proteínov, ktorá je v kurati vyššia ako v červenom mäse.

Mlieko v dojčenskej fľaške NIE!

Pre mnohé mamičky je to síce pohodlné, no mlieko tak stráca živiny, ktoré dieťatko potrebuje! V uzavretej sklenej nádobe môže vzniknúť utajený var. Po zohriatí je síce dojčenská fľaša chladná, no mlieko vnútri je vrelé, čím sa ničia živiny. Menší výskum zistil, že zvieratá kŕmené mliekom zohrievaným v mikrovlnke nedostávali výživu ako tie, ktorým ho ohrievali klasicky.

Pozor na ryžu

Uvarili ste si ryžu, ktorá vám ostala v chladničke aj na tri dni a stále ju zohrievate? Chyba! Ryža totiž chladne pomalšie a baktérie, ktoré sa v nej tvoria, sú neskôr voči ohrievaniu odolnejšie, takže ich v podstate nemá čo zahubiť. Zohrejte ju maximálne raz, v budúcnosti jej spravte radšej menej.

O mikrovlnke sa hovorí, že je nebezpečná, či už zohrievate akékoľvek jedlo. Je to len na vás, či ju aj naďalej budete používať. Pokiaľ to bude len príležitostne a budete sa vyhýbať zohrievaniu spomínaných jedál, mali by ste byť v bezpečí. Opatrí by ste však mali byť pri zohrievaní jedla pre deti. Keďže sa jedlo zohrieva dosť nerovnomerne, hrozí popálenie. Odborníci zdvíhajú varovný prst a radia radšej využiť bežné spôsoby prípravy či ohrievania jedla.

Čítajte tiež: Čo robiť, ak vám spadne jedlo na zem? Ako to s pravidlom piatich sekúnd skutočne je!

2015-04-27 12:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: nutrilover.com, elmbridge.gov.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia