Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Starostlivosť o ústnu dutinu je dôležitá už od narodenia: Takto deťom správne čistiť zúbky!

O zúbky svojich detí sa treba starať už od narodenia! Zobraziť galériu (2)
O zúbky svojich detí sa treba starať už od narodenia! (Zdroj: thinkstock.com)

Aj napriek tomu, že mliečne zuby tvoria dočasný chrup, starostlivosť o ne je veľmi dôležitá pre tvorbu zdravého dospelého chrupu. Pri nedostatočnej ústnej hygiene majú detské zuby sklon k zubnému kazu, či iným závažným ochoreniam.

Zanedbanie ústnej hygieny môže mať na svedomí aj nepríjemné sprievodné javy, akými sú sucho v ústach, či nepríjemná chuť, ale aj krvácanie ďasien.

MUDr. Zuzana Chudobová
Zobraziť galériu (2)
MUDr. Zuzana Chudobová  (Zdroj: red)

 

S detskou starostlivosťou o zuby by ste preto mali začať hneď po narodení dieťaťa. Aj napriek tomu, že zuby ešte nevidíte, existujú. Začínajú sa totiž formovať už v druhom trimestri tehotenstva, takže po narodení má dieťa 20 plne vyvinutých zubov uložených v ďasnách. Pre čistenie v tomto období života je ideálne používať navlhčenú gázu, ktorou odstránite škodlivé baktérie. Na začiatku to pre vás môže byť poriadny boj, no umývanie zubov sa tak pre dieťa stane rutinou a samozrejmosťou,“ hovorí MUDr. Zuzana Chudobová z kliniky Family Dental Care.

*Pozor! Aj pitie mlieka z fľaše pred spaním môže viesť k tvorbe zubného kazu a poškodeniu detského chrupu. Cukry z mlieka sa totiž zachytávajú na sklovine a ostávajú tam hodiny.

 


Zubné pasty, ktoré deťom chutia

Pre deti od 2 – 7 rokov je vhodné používanie už aj malého množstva (vo veľkosti hrášku) zubnej pasty s obsahom fluoridu, ktorý slúži ako prevencia proti zubnému kazu. Veľmi častým problémom pri umývaní zubov je pre deti práve zubná pasta, ktorá im jednoducho nechutí. Riešením sú ochutené zubné pasty, akými sú Signal Kids Fruity a Signal Kids Strawberry. Kto by nemal rád sladkú chuť ovocia? Pre deti od 7 – 13 rokov je tu zubná pasta Signal Junior 7 – 13, ktorá svojou jemnou mentolovou príchuťou zaistí deťom svieži dych.

Doktorka Chudobová ďalej radí: „Deti by si mali umývať zúbky dvakrát denne, najlepšie pred spaním a akúkoľvek inú dobu počas dňa v trvaní 3 minút. Zubná kefka by mala pozostávať z veľkého množstva mäkkých štetín.“

Ako spestriť čistenie zúbkov?

Detská zubná kefka by mala mať malú hlavicu s jemnými zväzkami štetiek, ktoré jemne čistia detské zúbky a chránia ich ďasná.

Atraktívne veselé obrázky zas spestria deťom čistenie zúbkov a malá prísavka na konci zubnej kefky sa postará o zábavu. Pravidelné čistenie zubov odstraňuje zubný povlak, ktorý spôsobuje ochorenie ďasien. Nezabúdajte však, že pri čistení zubov budú deti potrebovať vašu pomoc, a to nielen preto, aby boli zuby dôkladne vyčistené, ale aj preto, aby ste sa ubezpečili, že dieťa pastu neprehltne,upozorňuje MUDr. Chudobová.

*Tip: Malou časovo-orientačnou pomôckou môže byť aj hudba. Väčšina skladieb trvá približne 3 minúty. Nemusíte sa teda stále pozerať na hodinky alebo nastavovať časovač, ale môžete si pri spoločnom umývaní zubov aj zatancovať pri obľúbenej skladbe. Tento „vylepšovák“ určite ocenia aj vaše deti.

Kontaktná adresa na posielanie otázok: poradna@forpr.sk

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9