Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Boj so zamrznutým terénom: Takto nad ním zvíťazíte!

Dávajte si pozor pri chôdzi po šmykľavom teréne!
Dávajte si pozor pri chôdzi po šmykľavom teréne! (Zdroj: SITA)

Poľadovica na Slovensku úraduje! Ani sme sa nenazdali a už čelíme nepriaznivému počasiu, ktoré nás nemilo prekvapilo námrazou na chodníkoch, na ktorých sa udržať na nohách je viac než ťažké! Ako to ustáť bez ujmy na zdraví?

Výdatné sneženie, teploty pod nulou a klzké chodníky! Aj keď to v týchto dňoch zažívajú prevažne obyvatelia vo vyšších polohách na strednom a východnom Slovensku, nie je na škodu, aby sa aj ostatní pripravili na to, čo nás čaká počas tejto zimy. Pohyb po klzkom chodníku si vyžaduje dávku odvahy! Jeden neopatrný krok a pokojne aj niekoľkotýždenné vyradenie z bežnej „prevádzky“ je tu.

Najideálnejším riešením, keď je cesta pokrytá poľadovicou, je vôbec nevychádzať z domu, čo je však nereálne. Musíte ísť k lekárovi, do roboty či na nákup? Neostáva vám nič iné, len sa pustiť do boja s ľadom.

Správna obuv

Zaobstarajte si kvalitnú obuv s protišmykovou podrážkou, ktorá je určená do zimného počasia. Ak máte zimné čižmy, v ktorých sa bojíte vyjsť na zamrznutý chodník, ešte nie je nič stratené. Môžete mať aj tú najšmykľavejšiu podrážku na topánkach a napriek tomu sa vám po zamrznutom chodníku pôjde bez ťažkostí. Ako je to možné?

Bavlnené ponožky

Nielenže udržia vaše nohy v teple, ale zachránia vás pred hrozivým pádom na zamrznutom chodníku. Natiahnuté ponožky na topánke sú najúčinnejšou zbraňou v boji s ľadom. Vďaka nim budete istejší, budete sa v nich cítiť stabilnejšie a po ľade sa vám bude ľahko kráčať. Ich veľkou prednosťou je, že dlho vydržia.

Silonky

Lacným a jednoduchým spôsobom, ako jednoduchšie prejsť po zamrznutom teréne, je chôdza v natiahnutých silonkách na topánkach. Nohy vám toľko nebudú utekať na ľade a bude sa vám v nich šmýkať menej. Majú však jednu nevýhodu. Hodia sa vám len vtedy, ak sa chystáte prejsť menšiu vzdialenosť. Sú totiž z tenkého materiálu, ktorý sa vám môže rýchlo roztrhnúť.

V žiadnom prípade nesiahajte po jarných či letných topánkach, napr. po teniskách, ktoré neudržia vaše nohy v teple a suchu a navyše, v ktorých sa vám bude veľmi šmýkať.

Protišmykové návleky

Vyskúšať môžete aj protisklzové návleky na topánky, ideálne pre chôdzu na zľadovatených a zasnežených plochách. Ide o jednoduché patentové podrážky na topánky, ktoré sa napružia, pretiahnu cez topánku a nasadia na obuv. Sú odolné proti mrazu a držia pevne na topánke. Využiť sa dajú nielen na námrazu a ľad, ale aj na mokrú trávu či blato!

Malé kroky s pokrčenými nohami

Vyberte si bezpečné úseky chodníka. Takmer vždy sa nájde časť, na ktorej nie je poľadovica alebo sa na nej menej šmýka či je na nej posyp. Zabudnite však na skratky cez park, ktoré sú neudržiavané. Ak sa však zľadovatenému povrchu nedá vyhnúť, robte malé alebo „šuchtavé“ kroky, ktoré vášmu telu zaistia stabilitu. Majte pritom pokrčené kolená a ruky von z vreciek, čím znížite riziko nepríjemného pádu.

Pomocné palice

Hrôza v očiach a silné búšenie srdca, ktoré vám ide vyskočiť z krku! Ak sa takto cítite pri pohľade na poľadovicu, po ktorej musíte, či chcete alebo nie, prejsť, zadovážte si palicu alebo palice. Výborné sú špeciálne palice na nordic walking, samozrejme, nie tá letná verzia s gumovými koncovkami, Ale zimná s hrotom, ktorý predstavuje dostatočnú podperu na klzkom teréne.

Radšej bez liekov

Málokoho by napadlo, že aj lieky sa môžu podieľať na nepríjemnom páde na ľade! Niektoré užívané lieky  môžu znižovať schopnosť udržať pozornosť a stabilitu tela pri chôdzi. Opýtajte sa na to lekára.

Balzám na pery Bioderma Atoderm je určený na popraskané a suché pery, pôsobí zjemňujúco a hydratačne na pokožku pier a je hypoalergénny, bez parfumov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9