Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Neznášate verejné toalety, lebo sú špinavé? Teraz už pre vás nebudú nočnou morou!

Verejné toalety nie sú až také špinavé, ako si myslíte.
Verejné toalety nie sú až také špinavé, ako si myslíte. (Zdroj: thinkstock.com)

Pre mnohých je len predstava vykonávania potreby na verejných toaletách, kde sa premelie veľké množstvo ľudí, nočnou morou! Pri pomyslení na to, koľko baktérií si „užíva“ na toaletách, sa im radšej vyhýbajú.

Odborníci však odhalili triky, ako použiť verejnú toaletu bez toho, že by ste na seba preniesli baktérie. Vyšetrovatelia z amerického televízneho programu The Drs urobili stery z vnútorných povrchov verejných toaliet a poslali ich na analýzu do laboratória.

Najčistejšia záchodová doska

Málokto vedel o tom, že paradoxne práve skrinky, ktoré sa nachádzajú najbližšie ku dverám toalety sú najčistejšie, keďže sa im vyhýba veľa ľudí. Ďalšie prekvapivé zistenie sa týka záchodovej dosky. Takmer nikto si na ňu nesadne zo strachu, že by mohol niečo „chytiť“. Pritom je to jedna z najčistejších vecí, nachádzajúcich sa na verejných toaletách.  A keď si už na dosku sadnú, zvyknú ju obložiť záchodovým papierom.

Kde je najviac baktérií?

Najpoužívanejšími sú zásobníky na toaletný papier, kde kontroly odhalili množstvo baktérií. Nachádza sa na nich až o 150 percent viac baktérií ako na záchodovej doske. Zrejme je to spôsobené tým, že ľudia na ne siahajú po veľkej potrebe, pričom majú na rukách výkaly. Kontroly našli na zásobníkoch toaletného papiera baktérie Acinebacter a Enterobacter, ktoré môžu spôsobiť ochorenie, vrátane infekcií močových ciest, zápalu pľúc a infekcie maternice.

Ako minimalizovať riziko?

I napriek týmto skutočnostiam lekári tvrdia, že sa ľudia nemusia báť verejných toaliet. Hlavné je, aby si po návšteve toalety nezabudli umyť ruky antibakteriálnym mydlom, čím sa zbavia baktérií. Kohútika na umývadle by sa pritom mali dotknúť papierovou vreckovkou, aby nedošlo k dotyku a preneseniu baktérií. Následne by si mali utrieť ruky do papierových vreckoviek, určených na jedno použitie. Najideálnejšie je tiež otvoriť dvere do toalety pomocou uteráka, aby sa zabránilo šíreniu baktérií na rukách.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9