Vysoký vek dosiahnete aj bez pilulky: Pozrite sa, čo o tom rozhoduje!

Dlhovekosť ovplyvňuje mesiac narodenia
Zdroj: thinkstock.com
2014-08-20 20:00:00

Ste jesenné dieťa alebo jarné? Mesiac, kedy ste sa narodili totiž hrá dôležitú úlohu v tom, akého veku sa dožijete! Štatistika jednoznačne potvrdzuje, že to, či budete sfukovať tortu so sto sviečkami alebo sedemdesiatimi zistíte podľa dátumu narodenia!

Ruský odborník Leonid Gavrilov, zaoberajúci sa ľudskou dlhovekosťou na univerzite v Chicagu, prišiel aj na zaujímavé faktory, ktoré predurčujú, či sa dožijeme stovky. Tí, ktorí sa narodili v období od decembra do februára a ich matka nemala ani dvadsaťpäť rokov, mali väčšiu pravdepodobnosť, že sa dožijú uctyhodného veku! Ak teda chcete, aby malo vaše dieťa dlhý život, sploďte ho počas zimných dní.

Deti čo najskôr

Ak by chceli muži osláviť storočnicu, dôležitý je vek, v ktorom sa stanú otcami. Ak muži splodili deti do 30 rokov, mali až 61-percentnú vyššiu nádej dožiť sa vysokého veku, ako bezdetní či menejdetní muži. Dalo by sa očakávať, že čím viac detí, tým viac starostí a určitej záťaže. Vyzerá to tak, že väčší počet detí je naopak priaznivý a ovplyvňuje dlhovekosť. Nie je presne jasné, prečo to tak je, no plodenie detí pred tridsiatkou môže byť znamením dobrej zdravotnej kondície muža. Alebo čím viac detí, tým väčšia opora a starostlivosť o svojich rodičov, ktorí sa vďaka nim dožijú vysokého veku?

Vo viacerých štúdiách sa uvádza, že ženy a muži, ktorí sa narodili vo veľkých rodinách, mali dvakrát až trikrát väčšiu pravdepodobnosť dožiť sa stovky.

Na vek nepochybne vplýva aj strava pohyb, čo sú už všeobecne známe faktory. Obézni ľudia pred tridsiatkou majú problém, ich šancu na dlhý život je nižšia oproti štíhlym.

Farmárčenie a rádio ako ďalšie faktory

Leonid Gavrilov analyzoval storočných ľudí, pochádzajúcich z USA, ktorí sa narodili v rokoch 1875 – 1899. Týmto výskumom tiež zistil, že dôležité bolo aj farmárčenie či dokonca aj rádio, ktoré ženy mali v domácnosti. Odborník si to vysvetľuje tak, že vďaka rádiu mali ženy stále dobrú náladu a spríjemňovali im čas, ktorý strávili starostlivosťou o domácnosť, keďže v tej dobe nechodili do zamestnania.

Počet storočných je na vzostupe

Teraz, keď máme k dispozícii bohatý výber potravín, čerstvú zeleninu po celý rok a vakcíny, je samozrejmosťou, že dlhovekosť je častejšia. Predpokladá sa, že počet storočných bude stále stúpať. Ak sa chcete dožiť vysokého veku, zdravo sa stravujte, majte veľa detí a už v mladom veku si neváhajte založiť rodinu!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-08-20 20:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: forbes.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia