Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dajte si pozor na kúpanie v mori: Môžu vás nemilo prekvapiť mäsožravé baktérie!

Mäsožravé baktérie
Mäsožravé baktérie (Zdroj: thinkstock.com)

Darí sa im v teplej slanej vode! Ak sa chystáte na Floridu, mali by ste byť ostražití. V mori sa nachádzajú smrtiace baktérie, ktoré sa môžu dostať do otvorených rán alebo ich človek príjme konzumáciou surových ustríc.

Kedy sa môže človek nakaziť?

K infekcii mäsožravou baktériou Vibrio vulnificus dochádza pri konzumácii morských plodov, ktoré sú infikované. Nachádzajú sa hlavne v ustriciach a iných mäkkýšoch, či kôrovcoch. Ďalšou cestou vstupu baktérie do tela sú otvorené rany, ktoré sú vystavené ich pôsobeniu najmä v slanej vode.

Kto je najviac ohrozený?

Ľudia, ktorí majú oslabený imunitný systém, najmä tí s dlhodobou (chronickou) chorobou, napríklad pečeňovým ochorením, sú vystavení vyššiemu riziku infekcie ako ostatní ľudia. Práve tí by mali zvážiť, či chcú stráviť voľné dni pri mori na Floride. Ohrozené sú aj osoby, ktoré konzumujú tepelne neupravené morské plody. Jedinci s rakovinou či cukrovkou by sa mali vyhnúť ich konzumácií. Dobrou prevenciou môže byť dôkladné umytie celého tela po tom, ako vyjdete z mora.

Príznaky ochorenia

U zdravých ľudí môže skonzumovaná baktéria Vibrio vulnificus spôsobiť zvracanie, hnačku a bolesť v bruchu.

Medzi príznaky infekcie patrí:

  • Horúčka a zimnica.
  • Nízky krvný tlak.
  • Pľuzgiere s  kožné rany.

Môže skončiť amputáciou

Infekcia by mala byť liečená antibiotikami. Ak má niekto podozrenie na ochorenie, okamžite by mal vyhľadať lekársku pomoc. Niektorí pacienti by mohli potrebovať chirurgický zákrok alebo dokonca amputáciu, ak sa choroba rýchlo rozšíri po tele. To by však bol ten lepší prípad, keďže sa v niektorých prípadoch boj s infekciou skončí smrťou...

Kde sa vyskytuje?

Správy v médiách ukazujú aj ďalšie prípady výskytu mäsožravých baktérií v susedných štátoch Floridy ako je Alabama, Mississippi, Texas, či Louisiana.

Majú svoje obete

Že nejde o žiadny výmysel svedčí nedávny prípad v Sarasota County, ktorý sa neskončil práve najlepšie. Baktérie Vibro vulnificus si tam vyžiadali jednu obeť, pričom vyhasnutých ľudských životov je doteraz už niekoľko. Každý rok sa vyskytne približne 95 prípadov tejto infekcie v USA a z toho asi 35 prípadov končí úmrtím. V roku 2013 bolo hlásených 41 prípadov v štáte Florida, z toho 11 prípadov skončilo úmrtím.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9