Epidémia eboly je najhoršia v dejinách: Odborník varuje, že sa vymkla spod kontroly!

Vírus ebola naďalej ohrozuje celý svet.
Zdroj: thinkstock.com
2014-08-04 17:00:00

Epidémia eboly v západnej Afrike sa síce podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vymkla spod kontroly, ale vedci sú presvedčení, že sa ju podarí zastaviť.

"Vieme, ako zastaviť ebolu," povedal v nedeľu v rozhovore pre ABC News riaditeľ CDC Tom Frieden.

Zastavia epidémiu

Šéf CDC v rozhovore oznámil, že počas nasledujúcich 30 dní odíde do Guiney, Libérie a Sierry Leone 50 odborníkov z USA, aby pomohli zastaviť epidémiu. Metódy, ktoré na to použijú, sú podľa neho odskúšané.

Vyhaslo vyše 700 ľudských životov

Súčasná epidémia eboly je najhoršia v dejinách. V spomínaných troch krajinách si podľa CDC už vyžiadala 728 životov a ochorelo tam viac ako 1300 ľudí.

Frieden v tejto súvislosti odmietol obavy, že vyslanie ďalších odborníkov do Afriky vystaví hrozbe občanov USA.

"Najdôležitejšia vec, ktorú môžeme urobiť pre ochranu Američanov, je zastaviť túto chorobu pri zdroji v Afrike," povedal.

Ďalší nakazení

Do USA v sobotu previezli amerického humanitárneho pracovníka Kenta Bratleyho, ktorý sa v Libérii nakazil vírusom eboly. Hospitalizovali ho v univerzitnej nemocnici v Atlante a podľa Friedena sa uňho prejavili určité náznaky zlepšenia stavu. Či však 33-ročný Bratley prežije, sa zatiaľ nedá predvídať, uviedol Frieden pre ABC News.

V najbližších dňoch prevezú do USA druhú infikovanú osobu - 59-ročnú misionárku Nancy Writebolovú. Brantley a Writebolová sa nakazili počas pôsobenia v západnej Afrike.

Obavy o prenos eboly do USA vzrástli v súvislosti s dnes sa začínajúcim summitom, na ktorom sa zúčastní niekoľko desiatok predstaviteľov afrických krajín. Americký prezident Barack Obama ubezpečil, že boli prijaté príslušné opatrenia a účastníkov o štátov, kde hrozí riziko infekcie, podrobia kontrole.

2014-08-04 17:00:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia