Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

O tomto vie málokto: Pozor, let na dovolenku vám môžu zakázať!

Letecká spoločnosť vám v niektorých prípadoch môže stopnúť let.
Letecká spoločnosť vám v niektorých prípadoch môže stopnúť let. (Zdroj: profimedia.sk)

Dajte si pozor na to, čo všetko budete potrebovať pred odletom na dovolenku. Môže sa totiž stať, že nakoniec nikam nepoletíte. V ktorých prípadoch vám môžu stopnúť let?

Kúpili ste si dovolenku, doklady máte pri sebe, vrátane leteniek, no napriek tomu to nemusí znamenať, že aj odletíte! Letecké spoločnosti môžu od vás totiž žiadať potvrdenie od lekára o vašej zdravotnej spôsobilosti na let.

Kedy si ho môže spoločnosť vypýtať?

Ako nám potvrdila Vlaďka Dufková, hovorkyňa z charterového prepravcu Travel Service, konkrétne prípady, kedy je od cestujúcich vyžadované zo strany leteckej spoločnosti lekárske potvrdenie sú uvedené v prepravných podmienkach leteckej spoločnosti.

V prepravných podmienkach Travel Service sú uvedené tieto prípady, pri ktorých sa lekárske potvrdenie vyžaduje:

  • Infarkt (do 21 dní od udalosti).
  • Mŕtvice (do 10 dní od udalosti).
  • Čerstvo narodené deti (do 7 dní od pôrodu).
  • Choroba z dekompresie.
  • Pneumotorax (do 14 dní od udalosti).
  • Požiadavka na službu nosidiel (stretcher) / pri cestovaní s inkubátorom.
  • Potreba zdravotníckeho kyslíka počas letu.
  • Neschopnosť pri sedení udržať vzpriamenú pozíciu.
  • Poranenia hlavy (do 14 dní od udalosti).
  • Zlomeniny.
  • Sadra na ruke alebo nohe.
  • Nekomplikované jednoduché tehotenstva (od 26. do konca 34. týždňa tehotenstva).
  • Nekomplikované viac početné tehotenstvo (od 20. do konca 28. týždňa tehotenstva).
  • Ťažká žilová trombóza.
  • Ťažká duševná choroba (cestujúci musia cestovať so sprievodom, ktorý má zaistené vedľajšie sedadlo).
  • Akákoľvek vážna alebo akútne infekčné ochorenie (vrátane ovčích kiahní).

Dopravca má právo z bezpečnostných dôvodov odmietnuť dopravu telesne či duševne postihnutého cestujúceho bez sprievodu.

Čo ak beriete lieky?

Ak beriete lieky a počas letu ich potrebujete užiť, aj vy budete potrebovať vyhlásenie lekára, ktoré by malo byť v anglickom jazyku.

"Pokiaľ cestujúci krátkodobo či dlhodobo užíva lieky, ktoré musí mať so sebou na palube a potrebuje ich počas letu užiť, vyžaduje sa väčšinou za účelom preukázania oprávnenosti prepravy liekov na palube lietadla vyhlásenie lekára, ktorý mu lieky predpísal. Toto vyhlásenie o nutnosti užívania liekov počas letu, prípadne potrebe mať liek stále pri sebe, musí byť v anglickom jazyku. Jedná sa napríklad o antibiotiká, ale aj o lieky proti astme či alergii, prípadne inzulínové pero," povedala Michaela Jakubcová z Letenky.sk.

Tehotné ženy

Osobitnou skupinou sú tehotné ženy. Podľa Travel Service sú tehotné ženy v období od 26. do konca 34. týždňa (u mnohopočetného tehotenstva od 20. do konca 28. týždňa) tehotenstva povinné predložiť dopravcovi potvrdenie lekára na predpísanom formulári (neplatí pre lety do alebo z USA). Tehotné ženy po 34. týždni (u viacpočetného tehotenstva po 28. týždni) tehotenstva nie sú dopravcom na prepravu akceptované. Čo sa týka najväčšej leteckej spoločnosti Ryanair, potvrdenie od lekára nepotrebujú tehotné ženy do 28. týždňa.  Na svojej webovej stránke má spoločnosť uverejnený dokument tzv. "fit to fly", ktoré si môžu ženy vytlačiť a potvrdiť lekárom, ak sú tehotné od 28 do 36 týždňa. Po 36 týždni už, bohužial, nemôžu letieť. 

Dôležité je, kedy si vypýtate súhlas

Potvrdenie od lekára je platné po dobu 14 dní od dátumu vystavenia. Treba si dávať pozor, kedy si vypýtate súhlas od lekára. Keď si ho vypýtate v príliš veľkom predstihu, let vám môžu stopnúť. Vždy je dobré spýtať sa na podrobnosti konkrétnej leteckej spoločnosti.

"Pri odbavení a po celý čas letu musí mať tento cestujúci pri sebe potvrdenie ošetrujúceho lekára na predpísanom formulári (tzv. Travel Clearance), že je schopný leteckej dopravy. V opačnom prípade, ak posádka zistí, že toto lekárske potvrdenie nemá a choroba podliehajúcu hláseniu, právo takéhoto cestujúceho vylúčiť z prepravy," povedala Vlaďka Dufková z Travel Service.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9