Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Žltačka naďalej vyčíňa: Kde si treba dávať pozor?

Ďalší výskyt žltačky: Tu pozor na hygienu!
Ďalší výskyt žltačky: Tu pozor na hygienu! (Zdroj: thinkstock.com)

S príchodom teplejších dní a nadchádzajúceho leta hlásia epidemiológovia z viacerých okresov Banskobystrického kraja väčšie, či menšie epidémie vírusovej hepatitídy typu A (žltačka typu A).

 

Žltačka v okrese Banská Bystrica

V tomto týždni zaevidovali epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica za okres Banská Bystrica dva ďalšie prípady tohto ochorenia.      

"Ide o dvoch žiakov (chlapec a dievča) Špeciálnej základnej školy v Banskej Bystrici. Obe deti sa nakazili počas pobytu v detskej psychiatrickej liečebni Kremnica," informovala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová s tým, že odborníci v tejto súvislosti nariadili potrebné opatrenia.

Slovensko má jednu z najvyšších chorobností

Oba prípady súvisia podľa jej slov s protrahovanou epidémiou vírusovej hepatitídy typu A v okrese Žiar nad Hronom. 

Slovensko má jednu z najvyšších chorobností na hepatitídu (žltačku) typu A v Európe.

V rebríčku výskytu tejto "choroby špinavých rúk" nás predstihlo len Bulharsko a Rumunsko, pomerne zlá situácia bola aj v Španielsku. Pritom sa voči nemu môžeme chrániť hlavne dodržiavaním zásad hygieny, umývaním rúk pred jedlom, líčením, či každou činnosťou, kde si rukami siahame na tvár v blízkosti úst.      

Čo je to vírusová hepatitída?

Vírusová hepatitída je zápalové ochorenie pečene, pri ktorom dochádza následkom vírusovej infekcie k poškodeniu alebo až zániku buniek pečene. Výskyt sa zaznamenáva na celom svete a predstavuje vážny problém verejného zdravotníctva.

Prevencia proti žltačke

Hepatitídy, hlavne typu A, ale aj B a C sú choroby, kde človek môže veľmi aktívne prispieť k prevencii a chrániť sa pred vznikom tejto choroby. Pred dvoma typmi (A a B) sa môžeme chrániť očkovaním a proti všetkým typom zdravým spôsobom života, bezpečným životným štýlom a dodržiavaním zásad hygieny

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9