Máte nábeh na rakovinu? Toto vyšetrenie odhalí nebezpečnú chorobu!

Genetické testy vám povedia, či trpíte rakovinou (Ilustračná fotografia).
Zdroj: thinkstock.com
2014-06-19 14:35:00

Genetické vyšetrenie je súbor lekárskych úkonov, ktoré sa vykonávajú pri diagnostike a v prevencii výskyte dedičných chorôb. Vyžaduje si špeciálny laboratórny postup. Vyšetrenia vykonávajú špecializované genetické poradne a ambulancie.

Kedy sa vyšetrenie používa?

Vykonáva sa preventívne pri podozrení na geneticky podmienenú chorobu, pri pravdepodobnosti prenosu ochorenia na potomkov, či pri diagnostike ochorenia. Často sa využíva v prenatálnej diagnostike. Slúži aj na určenie príbuznosti a rodičovstva. Okrem toho sa využíva aj v súdnom lekárstve.

Na vyšetrenie  vás pošle ošetrujúci lekár, pediater alebo gynekológ.

Význam vyšetrenia

V prípade, že ste nosičom určitých génov, stanovuje sa pravdepodobnosť ich prenosu na vaše deti a vznik prípadného dedičného ochorenia. Pri výskyte genetickej poruchy vo vašej rodine sa určí riziko výskytu ochorenia. V prípade prenatálnej diagnostiky sa genetickým vyšetrením materiálu odobratého počas tehotenstva – amniocentéza, môže včas zachytiť prípadná dedičná porucha dieťaťa, ktorá však niekedy nemusí byť potvrdená. Amniocentéza je pomocné, dobrovoľné vyšetrenie pre tehotnú ženu.

Priebeh vyšetrenia

Pri vyšetrení pacient dostane osobitný dotazník, do ktorého vyplňuje údaje o svojich príbuzných a výskyte ochorení vo svojej rodine. Vykonáva sa odber krvnej vzorky. Krv sa odoberá najčastejšie zo žily v lakťovej jamke. Stery z ústnej sliznice sa vykonávajú tampónom na paličke. Vzorky sa spracovávajú v genetickom laboratóriu.

Príprava na vyšetrenie

Vyšetrenie nevyžaduje žiadnu zvláštnu prípravu. Ide o krvné vyšetrenie a prípadné výtery.

Princíp vyšetrenia

Genetické vyšetrenie sa začína anamnézou. Lekár sa vás podrobne opýta na vaše ochorenia, rodinu, prípadné alergie a všetky prekonané ochorenia. Vyšetrenie uľahčuje dotazník. Okrem krvi možno vykonať aj jednoduché stery zo sliznice úst. Úlohou pacienta, ktorý žiada genetické vyšetrenie je, aby zostavil, čo najpresnejšie tzv. „rodostrom“. Dôležitá je podrobná analýza prítomnosti nádorového ochorenia u oboch strán rodiny.

Výsledky

Výsledok vyšetrenia nedostanete okamžite. K dispozícii bude obvykle do 2 až 3 týždňov od vyšetrenia. Výsledok genetického vyšetrenia závisí na konkrétnom probléme. V niektorých prípadoch môže priamo stanoviť diagnózu choroby, niekedy sa iba určí pravdepodobnosť vzniku ochorenia v budúcnosti.

V prípade pozitívneho nálezu budete podrobne oboznámení s jeho významom a dostanete možnosť voľby ďalšieho postupu.

Cena

Ak vás na vyšetrenie pošle odborník a genetik tieto testy odporučí, sú plne hradené zo zdravotného poistenia. Ak je pacient samoplatiteľ alebo má záujem o niektoré špeciálne genetické testy bez odporúčania špecialistu, zaplatí za ne od 1000 eur a viac.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-06-19 14:35:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia