Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Nedajte teplu šancu: Jedinečné spôsoby, ako sa schladiť počas horúčav!

Schlaďte sa počas horúčav a bude vám hneď lepšie!
Schlaďte sa počas horúčav a bude vám hneď lepšie! (Zdroj: thinkstock.com)

Dlho sme túžili po lete a keď je konečne tu, najradšej by sme vrátili chladné dni. Teploty stále stúpajú a my sa nedokážeme na nič sústrediť a jediné, čo nám chodí po rozume, je hľadanie tých najvhodnejších možností, ako sa schladiť.

Horúce počasie nám dokáže poriadne skomplikovať život. Našťastie sú tu jedinečné spôsoby, vďaka ktorým sa budete cítiť hneď lepšie!

Schlaďte sa uterákmi

Výborne sa schladíte pomocou malých uterákov, ktoré namočte do vody a dajte do mrazničky. Keď vám bude horúco, jednoducho ich vyberte a schlaďte si nimi tú časť tela, ktorú uznáte za vhodnú. Kreatívny spôsob, ktorým ušetríte energiu!

Jedzte korenené jedlá

Zrejme to posledné, na čo pomyslíte, je konzumácia korenených pokrmov, keďže viete, aké štípanie a pálenie môžu spôsobiť v tele. Práve takéto jedlá sú najlepšie počas horúčav! Keď ich jeme, potíme sa. Keď sa potíme, naše telo sa tým ochladzuje. Dajte si počas vlny horúčav čili papričky ako súčasť nejakého jedla a príp. ďalšie korenia, ako je jalepeños či pikantnú omáčku.

Ľadové kocky na pulzné body

Ľad nepatrí len do pohára. Zabaľte jednotlivé ľadové kocky do uteráka alebo plastového vaku a umiestnite na pulzné body, teda mieste na tele, ktoré sa najrýchlejšie schladia. Patrí sem zápästie, krk a vnútorná časť lakťov a kolien.

Zatiahnite žalúzie a zaveste mokrú plachtu

Ak máte žalúzie, alebo nejaký záves, určite ním zatiahnite okno. Tak zabránite prenikaniu vonkajšieho svetla do miestnosti a ďalšiemu vykurovaniu vášho domova. Následne navlhčite vodou sadu plachiet. Zaveste ich na okno, ktoré máte otvorené. Tým, že bude vzduch fúkať dovnútra, vďaka mokrej plachte sa vytvorí chladivý účinok.

Vlastná klimatizácia

Nemáte doma klimatizáciu? Nezúfajte! Vytvorte si ju! Umiestnite veľkú misu plnú ľadom pred ventilátor. Ventilátor samozrejme majte tak, aby fúkal priamo na ľad. Pri tom, ako sa ľad topí, je okolitý vzduch ochladzovaný a ventilátor fúka tento vzduch priamo k vám.

Zostaňte na prízemí

Teplo stúpa, takže horné poschodia vo viacpodlažných domoch majú tendenciu byť oveľa teplejšie ako na prízemí.

Ryža v ponožkách

Nie je nič horšie, ako prebdená noc kvôli horúčavám. Pomôže vám ľahký trik! Napchajte ponožky ryžou a dajte ich do mrazničky na niekoľko hodín. Keď sú dostatočne chladné, umiestnite ich pod deku, ktorou sa v noci zakrývate. Ryža udrží chlad na dlhšiu dobu pod dekou a vám bude hneď lepšie!

Vypnite spotrebiče

Ak sa dá, snažte sa používať práčku alebo umývačku čo najmenej počas horúčav. Možno si to neuvedomujete, ale vyžarujú veľa tepla, vďaka čomu sa budete cítiť ešte horšie.

Neovievajte sa

Mnoho ľudí sa zvykne ovievať či už pomocou novín alebo vejára. Počas veľkých horúčav by ste to nemali robiť! Ovievanie si vyžaduje energiu, takže sa nakoniec budete cítiť ešte horšie a bude vám teplejšie. Namiesto toho, radšej seďte v pokoji a relaxujte tak dlho, ako len môžete.

Jedzte Melóny

Hydratujte svoje telo počas horúčav! Pochutnajte si na ovocí, ktoré obsahuje veľa vody, ako sú melóny, uhorky, či hrozno.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9