Lahodná vôňa slaniny: Keď zistíte, čo ju spôsobuje, prejde vás chuť!

Slanina obsahuje rakovinotvorné látky, pozor na jej konzumáciu!
Zdroj: thinkstock.com
2014-06-05 12:15:00

Príjemná vôňa opečenej a šťavnatej slaniny! Kto by jej neodolal? Vždy si na nej pochutnáme s výčitkami svedomia, keďže vieme, aká je nezdravá. Slaninu miluje množstvo ľudí na celom svete. Viete však, čo z nej robí takú výnimočnú lahôdku?

Výnimočná vôňa s nasýtenými tukmi

Táto bravčová údenina láka takmer každého. Stačí, keď zacítime jej výnimočnú vôňu a ihneď sa nám začnú zbiehať slinky. So slaninou však opatrne! Nepatrí práve medzi najzdravšie potraviny, keďže je tvorená hlavne nasýtenými tukmi. Slanina je jediný mäsový výrobok, ktorý má v sebe okolo 150 rôznych látok. Medzi nimi nájdete i chemické zlúčeniny, ktoré sú karcinogénne! Aj preto by sme mali slaninu konzumovať v menšom množstve, alebo vôbec.

Čo môže za jej arómu?

Španielski vedci zrealizovali zaujímavý výskum. Porovnali zloženie bravčovej panenky a slaniny. Výsledkom štúdie bolo zistenie, že koncentrácia prchavých látok v slanine je nižšia ako v panenke. Určite si vie každý ihneď vybaviť charakteristickú arómu smaženej slaniny. Tá sa údajne nenachádza vo vzorkách bravčovej panenky. A prečo majú údeniny mäsitú vôňu? Ako uviedli noviny Compoud Interest, ktoré citovali túto štúdiu, zodpovedné sú za ňu zlúčeniny ako pyraziny, pyridiny a furany.

Ak vás zaujíma, čo spôsobuje tú úžasnú vôňu slaniny, ktorá mnohých tak vábi, budete prekvapení! Kľúčovú úlohu pri vzniku tejto vône zohrávajú zlúčeniny, ktoré vznikajú Miallardovou reakciou, čo je neenzymatická reakcia. Počas vysokých teplôt, ktoré vznikajú pri pečení, smažení alebo grilovaní, reagujú sacharidy a ich deriváty s aminokyselinami. Tak vznikajú prchavé látky, ktoré dodávajú mäsovým výrobkom alebo pečivu farbu a jedinečnú vôňu. Niektoré z týchto látok sú karcinogénne, ako napr. akrylamid. Keď sa smaží slanina pri vysokej teplote, vtedy vznikajú pri rozklade tukov dokonca aj iné prchavé aromatické uhľovodíky.

Dusitan sodný ako karcinogén

Aby toho nebolo málo, nesmie sa zabudnúť na dusitan sodný, ktorý slanina obsahuje, a ktorý sa používa na predĺženie jej životnosti. Dusitany dodávajú potravinám údenú chuť, pôsobia proti baktériám a slúžia ako stabilizátory farby. Dusitan sodný je rakovinotvornou látkou, ktorá robí z údenín nebezpečné potraviny! Nájdete ju aj v párkoch, konzervovanom mäse, klobáse, údenom tuniakovom mäse či v údenom losose.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-06-05 12:15:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: businessinsider.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia