Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odhaľte zákernú chorobu: Nebezpečné znaky, že máte HIV!

Nepodceňujte horúčku, môže byť príznakom HIV.
Nepodceňujte horúčku, môže byť príznakom HIV. (Zdroj: profimedia.sk)

Veľa ľudí o nebezpečnom ochorení ani len netuší alebo si myslia, že sa ich to netýka. Pritom môžu trpieť príznakmi, ktoré pripisujú obyčajnej chrípke či inému bežnému ochoreniu. Infekcia HIV sa môže skrývať i za banálnymi zdravotnými problémami.

Dva až tri týždne od preniknutia vírusu HIV do organizmu sa u 40 % nakazených ľudí objavia nepríjemné príznaky. Toto štádium sa zvykne označovať ako Akútny retrovirálny syndróm (ARS). Chorí pacienti sa môžu sťažovať mesiac na rôzne bolesti, ktoré však potom zrazu ustúpia. U niektorých sa príznaky HIV dokonca neukážu aj roky, či desaťročia. V tomto tkvie zákernosť tejto choroby, ktorá sa môže ďalej nebadane šíriť.

Ak ste mali nechránený sex s viac ako jedným partnerom alebo užívate drogy vnútrožilovo, dajte sa vyšetriť!

Niektoré príznaky, ktoré môžu naznačiť, že ste HIV pozitívny:

Horúčka

Jedným z prvých príznakov syndrómu ARS môže byť zvýšená teplota až do 38 stupňov Celzia. Horúčka je často sprevádzaná ďalšími zvyčajne miernymi príznakmi, ako je únava, zdurenie lymfatických uzlín a bolesť v krku.

"V tomto okamihu sa vírus sťahuje do krvného obehu a začína replikovať v hojnom počte," upozorňuje Carlos Malvestutto MD, inštruktor infekčných chorôb a imunológie na univerzite medicíny v New Yorku.

Únava

Pacient môže byť unavený a letargický, pričom únava sa považuje aj za symptóm HIV v neskoršom štádiu. Dôkazom je päťdesiatštyriročný Ron. Vždy dbal o svoje zdravie. No začal sa oň obávať vtedy, keď bol zrazu celé dni unavený a ťažko sa mu dýchalo pri obyčajných prechádzkach.

"Nikdy som nemal problémy s dýchaním, ani s únavou. Predtým som chodil aj tri míle denne, bol som zdravý, vitálny a plný energie," priznal sa Ron.

Boľavé svaly, bolesť kĺbov, zdurenie lymfatických uzlín

Akútny retrovirálny syndróm si mnohí často mýlia s chrípkou, mononukleózou alebo inou vírusovou infekciou, dokonca aj so syfilisom alebo hepatitídou. Niet sa čomu čudovať, keďže mnohé príznaky sú rovnaké, vrátane bolestí v kĺboch a svaloch či zdurenia lymfatických uzlín. Lymfatické uzliny sú súčasťou imunitného systému a majú tendenciu sa zapáliť, keď je v tele infekcia. Mnohé z nich sa nachádzajú v podpazuší, krku a v triesle.

Bolesť v krku a bolesti hlavy

Aj bolesti krku a hlavy môžu byť nepríjemnými príznakmi HIV. Oplatí sa preto ísť na test, ak vás tieto problémy trápia dlhšiu dobu a mali ste viac ako jeden nechránený pohlavný styk.

Kožné vyrážky

Kožné vyrážky signalizujú HIV, pričom sa môžu objaviť v skoršom alebo naopak v neskoršom štádiu. Potrápil sa s nimi Ron, u ktorého sa aj takým spôsobom prejavilo HIV. Vyzerali ako veľké vredy, sfarbené doružova. Ron ich mal predovšetkým na rukách. U niektorých sa vyskytujú aj na bruchu.

Nevoľnosť, vracanie, hnačka

Od 30 % do 60 % ľudí trpí v skorých štádiách HIV nevoľnosťou, vracaním a hnačkou. Tieto symptómy môžu byť aj dôsledkom antiretrovírusovej liečby a neskôr tiež výsledkom oportúnnej infekcie.

Chudnutie

Chudnutie je známkou choroby hlavne v pokročilejšom štádiu a môže byť čiastočne spôsobené ťažkou hnačkou. Ak pacient chudne, znamená to, že imunitný systém je už celkom vyčerpaný. Môže pritom stále normálne jesť a napriek tomu sa bude ručička na váhe posúvať smerom nadol. 

O týždeň vyjde druhá časť článku, kde sa dozviete o ďalších príznakoch HIV!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9