Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nevyčistili ste si zuby? Pozrite sa, čo sa stane

Nezabúdajte na pravidelné čistenie zubov, inak môžete o ne prísť či dokonca dostať infarkt!
Nezabúdajte na pravidelné čistenie zubov, inak môžete o ne prísť či dokonca dostať infarkt! (Zdroj: photl.com)

Tak padáte od únavy na posteľ, že sa vám nechce ani len umyť si zuby? Ruku na srdce, koľkokrát ste si to už povedali a zaspali s chrupom, ktorým prešlo množstvo jedla počas dňa?

Keď zistíte, čo sa deje v ústach, ak si nevyčistíte zuby, nabudúce si to hneď rozmyslíte... 

Stačí si jediný raz neumyť ústa a vaša sklovina bude cez noc doslova trpieť v kyslom prostredí. Výsledkom môže byť infekcia a z nej zubný kaz. Baktériám sa totiž najviac darí v neumytých ústach. Kyslé prostredie úst vytvára výborné podmienky pre ich rýchle rozmnožovanie. Navyše, baktérie produkujú kyselinu, ktorá rozleptáva sklovinu.

Baktérie spôsobujú zápaly ďasien, ktoré môžu byť príčinou straty zubov. Vtedy sú ďasná citlivé, začervenané, opuchnuté a krvácajú. V tomto prípade pomôže správna ústna hygiena. Ak sa však nebudete svedomito starať o ústnu dutinu a niekoľkokrát vynecháte čistenie zubov, zápal ďasien sa nevylieči, čo môže prejsť až do paradontitídy. Tá narušuje závesný aparát, ktorý upevňuje zub v kostnom lôžku.  Neliečená paradontitída vedia k strate zubov.

Z neumytých zubov infarkt

Aby toho nebolo málo, nebezpečné baktérie v ústach produkujú toxické látky. Tie provokujú zosilnenú imunitnú odpoveď organizmu, počas ktorej vznikajú početné zápalové mediátory (sprostredkovatelia zápalov). Tieto látky sa potom dostávajú krvným obehom do celého organizmu. Poškodzujú vnútornú výstelku ciev, a tak uľahčujú usadzovaniu cholesterolu a priľnavosť krvných doštičiek. Zápalové procesy v tele vedú dokonca k rýchlejšiemu nástupu cukrovky.

To však ani zďaleka nie je všetko. Nielen váš chrup bude v dezolátnom stave, ale aj vaše orgány. Čistením zubov sa staráte aj o svoje srdce, ktoré si tým chránite. Viacerí odborníci potvrdzujú, že baktérie, množiace sa na zuboch, zdvojnásobujú riziko srdcového infarktu a mŕtvice. Môžete tak prísť nielen o žiarivý úsmev, ale i o život! Dokonca spôsobuje zníženú pôrodnú váhu novorodencov postihnutých matiek.

Nebuďte leniví

Oplatí sa napriek únave premôcť, zájsť do kúpeľne a venovať čisteniu zubov aspoň jednu či dve minúty denne! Najdôležitejšia je technika umývania zubov, kvalitné zubné kefky a medzizubné pomôcky.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9