Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kolená v najlepšej forme: Ako si ich udržať čo najdlhšie v dobrej kondícii?

Bolesti kolien nie sú práve najpríjemnejšie.
Bolesti kolien nie sú práve najpríjemnejšie. (Zdroj: profimedia.sk)

Problémy s kolenami má množstvo ľudí. Trápia často nielen staršie, ale i mladšie ročníky, ktoré pre bolesti nemôžu poriadne športovať. Na vine môže byť viacero faktorov. Ako si ich udržať v čo najlepšej kondícii?

Pozor na váhu

Ak chcete mať zdravé kolená, musíte mať normálnu váhu. Telesná hmotnosť je totiž najnegatívnejším prvkom, ktorý ovplyvňuje životnosť kolien. Predstavte si, že by vaše kolená niesli 150 kíl! Je to pre ne obrovská záťaž. Tak sa rýchlo opotrebujú a bolesti sú na mieste.

Faktom je, že ľudia s nadváhou sú päťkrát náchylnejší k problémom s kĺbmi. Výskumy potvrdzujú, že 10 % pokles hmotnosti osoby zvýši pohyblivosť a silu kolien o 28 %. Čím je človek chudší, tým menšiu hmotnosť musia kolená nosiť.

Nezabúdajte na cvičenie

Pravidelné posilňovanie môže dať kolená do poriadku! Dôležité je sústrediť sa na svaly v brušnej oblasti. Ak ich máte slabé, vaša panva sa hýbe vpred a vytvára tým extrémny záhyb spodnej časti chrbtice a kosti nôh presúva dovnútra. Posilnené brušné svalstvo spôsobí, že chrbtica si ľahšie udržiava neutrálnu pozíciu. Pri nej kolena trpia značne menej.

Väčšina ľudí má sedavé zamestnanie, kvôli ktorému sú kolenné kĺby zaťažované. Pri sedení sú svaly okolo bedier a kolien nevybalansované. Vnútorné stehná alebo bedrové priťahovače spolu s hamstringami sú vyvinutejšie oproti sedacím svalom, ktoré zaostávajú. Nad kolennými kĺbmi sa zvyšuje tlak. Pomôže strečing týchto svalov, ktorý zabráni stuhnutiu svalov.

Dobre spravíte, ak budete posilňovať aj svaly, ktoré ich obklopujú. Nezabúdajte na drepy, výpady či predkopávanie. Aj posilňovanie bedrovej oblasti je dôležité, keďže slabšie svaly v oblasti zadku a bedier zvyšujú riziko zranenia kolien.

Dbajte na správny výber topánok

S týmto muži nebudú mať problém. U nich je menšia pravdepodobnosť, že budú mať problémy s kolenami kvôli nesprávnej obuvi ako u žien. Nežné pohlavie si potrpí na rôzne módne výstrelky, vrátane lodičiek s vysokými opätkami. Takáto obuv nielenže zaťažuje ich členky, ale o 23 % sa zvyšuje aj zaťaženie kolenných kĺbov, ktoré vedú k stuhnutým lýtkam. Tie bývajú tiež zdrojom bolesti kolien. Preto je dôležitý správny výber topánok, obzvlášť pri športe, aby sa znižovali otrasy pri skokoch či behu.

Jedzte správne potraviny

Štúdie potvrdili, že potraviny, ktoré konzumujete, môžu mať priaznivé účinky na kolená. Tie si udržíte zdravé, ak do svojho jedálnička pridáte mandle, lososa, pomaranče a špenát.

Jedna štúdia porovnávala kolená 42 ľudí, ktorí podstúpili operáciu kolena. Z nich 32 mali ťažkú osteoartrózu a 10 poúrazové poškodenie. Výskumníci prišli na to, že pacienti s kolenami pacientov s osteoartrózou mali veľmi malé množstvo vitamínu E. Akonáhle si ho doplnili, ich zdravotný stav sa zlepšil. Tento vitamín obsahujú mandle, lieskové oriešky, arašidy, slnečnicový olej atď.

Ďalší výskum preukázal, že osoby s nízkym obsahom vitamínu D v strave mali zvýšené riziko osteoartrózy. Je dokázané, že vitamín D zlepšuje kondíciu kolien. Zaraďte do jedálnička lososa, tuniaka či makrelu. Taktiež je výborné mlieko, jogurty a cereálie.

Nezabúdajte na vitamín C v pomarančoch a nezanedbateľný je aj vitamín K. Výskumy ukázali, že nedostatok vitamínu K môže prispievať k osteoartróze kolenného kĺbu. Vysoký obsah vitamínu K má listová zelenina, ako napr. špenát, kapusta, brokolica.

Úľava vďaka mastičkám

Ak vás trápia zápaly, k dispozícii máte množstvo liekov, mastí, gélov či obstrekov, ktoré zmiernia bolesti. U pacientov je veľmi obľúbená konská masť, ktorá poskytuje úľavu od bolestí kĺbov, svalov či chrbtice. Obsahuje niekoľko druhov bylinných a rastlinných extraktov, zaručujúcich silný účinok. Používajte ju vtedy, ak máte neúrazový stav. Ak ste sa však nepríjemne udreli a bolesti neustupujú ani po týždni, pomôže vám len lekár.

Výživové doplnky? Nie vždy

Existuje množstvo výživových doplnkov, ktoré sú určené na kolenné kĺby. Ako si vybrať z množstva preparátov, ktoré vidíte v lekárni? Najlepšie spravíte, ak zájdete za svojím ortopédom, ktorý vám poradí. Vo viacerých prípadoch však netreba brať podporné prostriedky. Stačí pravidelne cvičiť a konzumovať dostatok zeleniny a ovocia a organizmus si z nich zoberie to, čo potrebuje.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9