Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Rakovina útočí: WHO varuje, že sa na nás rúti pohroma

Onedlho sa bude nebezpečne zvyšovať počet ľudí s rakovinou!
Onedlho sa bude nebezpečne zvyšovať počet ľudí s rakovinou! (Zdroj: profimedia.sk)

Svet čelí "vlne" rakoviny! Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa počet ľudí chorých na rakovinu bude každým rokom nebezpečne zvyšovať. Máme sa čoho báť?

Do roku 2035 bude 24 miliónov chorých

Štrnásť miliónov ľudí ročne si musí vypočuť hrozivú diagnózu od svojho lekára – rakovina! WHO upozorňuje, že do roku 2035 dosiahne počet prípadov zákernej rakoviny až 24 miliónov ročne, pričom polovici by bolo možné predísť. Predpokladá sa nárast na 19 miliónov v roku 2025, 22 miliónov v roku 2030 a 24 miliónov v roku 2035.

Vo väčšine krajín je najbežnejším typom rakoviny u žien rakovina prsníka. Vo väčších afrických krajinách dominuje zase rakovina krčka maternice. Hlavnou príčinou vzniku tejto rakoviny je ľudský papilomavírus (HPV).

Čo spôsobuje rakovinu?

Podľa WHO je hlavným zdrojom rakoviny:

  • Fajčenie
  • Infekcie
  • Alkohol
  • Obezita a nečinnosť.
  • Žiarenie (slnečné, ale i lekárske).
  • Znečistenie ovzdušia a ďalšie faktory životného prostredia.
  • Oneskorené rodičovstvo a málo dojčiacich detí.

Kľúčová je prevencia

WHO upozorňuje, že je veľmi dôležité zamerať sa na prevenciu, ktorá by bola o boji proti fajčeniu, obezite a pitiu alkoholu.

"Rakovina pomerne výrazne rastie! Ak sa pozrieme na cenu liečby choroby, vymyká sa kontrole, a to aj pre krajiny s vysokými príjmami. Prevencia je absolútne zásadná, a na to sa trochu zabúda," varuje Chris Wild, riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny WHO.

Aj podľa doktora Bernarda Stewarta z univerzity v Južnom Walese v Autrálii zohráva prevencia kľúčovú úlohu v boji proti „prílivovej vlne“ rakoviny, ktorá sa k ním blíži. Podľa neho môže ľudské správanie za to, prečo ročne pribúdajú nové prípady rakoviny. Príkladom je nadmerné opaľovanie, ktoré je zodpovedné za vznik rakoviny kože.

Dá sa jej predísť

Mnoho ľudí nevie, že strava zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Zistil to prieskum vyše 2-tisíc ľudí vo Veľkej Británii, ktorý zrealizoval World Cancer Research Fund (WCRF). Tretina ľudí tvrdí, že rakovinu mali hlavne kvôli rodinnej anamnéze. V skutočnosti len za 10 % prípadov vzniku rakoviny môžu zdedené gény.

„Je veľmi znepokojujúce vedieť, že taký veľký počet ľudí nevie, že môžu urobiť niečo pre to, aby výrazne znížili riziko vzniku rakoviny. Vo Veľkej Británii sa asi tretine nádorových ochorení dá predísť. Stačí len zmeniť životný štýl, konzumovať zdravú stravu, pravidelne sa hýbať a vyhýbať sa fajčeniu a cukru,“ povedala Amanda McLean, generálna manažérka WCRF.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9