Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Alkohol má niekedy neuveriteľné účinky: Budete nad nimi žasnúť

Alkohol môže byť v ojedinelých prípadoch prospešný.
Alkohol môže byť v ojedinelých prípadoch prospešný. (Zdroj: SITA)

Alkohol vás môže zabiť. To je neodvrátiteľná skutočnosť. Občas sa však môže prihodiť situácia, kedy prospieva. Ak tomu neveríte, pozrite sa na konkrétne prípady či výsledky štúdií, ktoré potvrdili pozitívne účinky alkoholu.

1. V niektorých prípadoch sa vďaka nemu stanete nesmrteľní.

Určite ste už počuli o nejednom prípade, ktorý ukázal, že buď majú opilci strašné šťastie alebo sú jednoducho nezničiteľní.

Dvadsaťdvaročný Rus Alexej Roskov vypil 3 fľaše vodky a skočil z piateho poschodia. Mohlo by sa predpokladať, že bude na mieste mŕtvy, ale prežil. Navyše, nebol vôbec zranený. Po páde sa dokázal postaviť na vlastné nohy a vybehnúť po schodoch domov. Aby toho nebolo málo, bláznivý Rus skočil zase! Keď prišla preňho sanitka, lekári neveriacky krútili hlavami. Po druhom páde Alexej opäť prežil, mal na sebe len pár modrín.

Ako je to možné? Vraj to spôsobila vodka, vďaka ktorej bol jeho opitý centrálny nervový systém otupený. Všetky svaly v tele boli dokonale uvoľnené, takže Alexejovo telo sa pred dopadom na zem nezačalo napínať. Navyše, určite tu zohrala veľkú úlohu aj dávka šťastia! V žiadnom prípade to však neskúšajte!

2. Pomôže zvýšiť libido.

Až k 75 percentám sexu dochádza medzi pármi, ktoré sa osmelili alkoholom. Mnohí ho považujú za dobrý prostriedok na odstránenie zábran, takže tí, ktorí sú hanblivejší, sa odrazu zmenia na odvážnych „levov“.

Štúdie ukázali prekvapivé zistenie. U miernych konzumentov je v skutočnosti o 20 až 30 percent menej pravdepodobné, že budú mať ťažkosti s erekciou ako abstinenti. Dokonca i malé množstvo alkoholu môže zlepšiť mužskú erekciu. V niektorých druhoch alkoholu boli objavené antioxidanty, ktoré údajne môžu za zvýšenie libida. Vedci si však nie sú presne istí, prečo to tak je.  

3. Zachráni vám život.

Podľa lekárov môže mierne pitie alkoholu človeka zachrániť pred smrťou, spôsobenou poškodením mozgu. Znie to síce ironicky, keďže alkohol spôsobuje odumieranie mozgových buniek, no lekári vedia o tom svoje.

V štúdii, ktorá skúmala takmer 40-tisíc prípadov vedci zistili, že u mladších pacientov s menej závažnými poraneniami alkohol zabránil šíreniu opuchu a zápalu v mozgu (alkohol potláča zápalovú reakciu organizmu). Lekári dokonca uvažujú nad tým, že v budúcnosti sa bude pacientom s poranením hlavy podávať etanol.

4. Budete chytrejší.

Podľa časopisu British Medical Journal pravidelné pitie mierneho množstva alkoholu môže mať pozitívny vplyv na kognitívne schopnosti a udrží vás v bezpečí pred neskorším nástupom ochorenia mozgu.

Účastníci tejto štúdie, ktorí si dopriali 30 alkoholických nápojov týždenne, mali lepšie logické uvažovanie v matematických testoch než tí, ktorí pili menej alebo vôbec nič. Dokonca mali aj lepšiu pamäť.

Štúdie však poukázali aj na to, že nadmerné pitie môže spôsobiť poškodenie mozgu a dokonca môže v niektorých prípadoch viesť k demencii. Naproti tomu talianski vedci zverejnili pozoruhodné výsledky výskumu. Konzumácia alkoholu vraj naopak znižuje riziko úmrtia.

5. Pomôže vám schudnúť.

V masívnej štúdii, ktorej sa zúčastnilo 37-tisíc ľudí, neboli najštíhlejší abstinenti, ako by si každý myslel. Patrili sem tí, ktorí si dopriali pár drinkov týždenne. Týkalo sa to hlavne žien. Tie, ktoré konzumovali viac než jeden alkoholický nápoj denne, mali o 70 percent väčšiu pravdepodobnosť, že sa im vyhne obezita.

Možno je to tým, že v niektorých prípadoch ľudia nahrádzali jedlo alkoholom. Aspoň tak to tvrdila dvadsaťpäťročná Petra, ktorá vďaka tejto neresti schudla. Aj keď mala menej kíl, pohľad do zrkadla ju napriek tomu viac desil ako predtým.

„Tri týždne každý deň sme si s frajerom dopriali poháriky alkoholu. Večer sme sa zabávali a potom sme takmer celé doobedie prespali. Cez deň som tak zjedla jednu až dve porcie jedla. Navyše, po pohárikoch alkoholu som sa cítila byť plná, preto som nejedla. Pohľad do zrkadla síce ukázal o 7 kíl menej, no pohľad na vychudnutú a bledú tvár nebol práve najpríjemnejší,“ povedala Petra.

Napriek uvedeným pozitívnym účinkom, ktoré navyše môžu nastať len v ojedinelých prípadoch, sa neodporúča konzumovať alkohol. Nedajú sa ani len porovnať s množstvom negatív. Hrozí vám riziko infarktu, mŕtvice a ochorenia životne dôležitých orgánov. Môže dôjsť k cirhóze pečene, čo je veľmi závažné a nepríjemné ochorenie. K tomu sa pridajú psychické problémy a človek len ťažko prežije bez odbornej pomoci. Stojí vám to za to?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9