Prekabáťte poľadovicu: Triky, ako bezpečne prejsť po klzisku

Dávajte si pozor pri chôdzi po šmykľavom teréne!
Zdroj: SITA
2014-02-04 05:00:00

Len nádej nás chráni od krkolomných pádov na šmykľavom chodníku. Niektoré časti chodníkov nie sú ošetrené posypom, preto musíme prispôsobovať chôdzu zľadovatenému terénu.

Stačí jeden neopatrný krok a človek sa môže ocitnúť po nepríjemnom páde na zemi. Neraz to môže byť zlomenina členka, úraz kolena, či vážnejšie zranenie chrbtice. Podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice v Bratislave (UNB) Petra Stano Maťašovskej, si ľudia pri páde najčastejšie porania ruky a nohy, vo vážnejších prípadoch si zlomia členky, zápästia, kľúčne kosti, rebrá, panvy. UNB v tejto zimnej sezóne ešte nezažila takú dramatickú situáciu, aká bola cez víkend. Lekári ošetrili desiatky ľudí, ktorí sa zranili po páde na zamrznutých chodníkoch a cestách.

Aby ste chôdzu v poľadovici prežili bez ujmy na zdraví, pomôžu vám nasledovné triky.

Ako prejsť poľadovicu bez ujmy na zdraví?

  • Robte malé kroky.
  • Majte pokrčené kroky.
  • Nikam sa neponáhľajte, kráčajte pomaly. Inak hrozí nepríjemný pád.
  • Riziko pádu zvyšuje ťažký batoh. Keďže znižuje schopnosť udržať rovnováhu, ľahko môžete skončiť na zemi.  Ak viete, že je na chodníkoch poľadovica, zoberte si so sebou čo najmenej vecí.
  • Ak máte pred sebou klzké schody, pridŕžajte sa zábradlia. Nohy klaďte na každý schod opatrne a postavte sa celou plochou nohy.
  • Vždy sa niečoho pridržiavajte, ak máte možnosť.
  • Ak padáte, pokrčte končatiny a pri páde dozadu sa snažte pritiahnuť bradu. Tak nedopadnete plnou silou na hlavu.

Čo môže pomôcť?

Protišmykové návleky

Výborné sú gumené návleky s kovovými hrotmi. Výrazne znižujú riziko pošmyknutia a následného pádu. Jednoducho si ich navlečiete na obuv a ihneď budete pripravení na chôdzu po klzkom chodníku. Zoženiete ich v zdravotníckych potrebách, športových obchodoch či e-shopoch približne za 5 eur. V predajniach obuvi dostanete napr. tzv. protišmykové labky - gumené podrážky na spôsob horolezeckých mačiek.

Trekkingové palice

Dobrou pomôckou sú aj trekkingové palice. Aj keď sú vhodné hlavne na Nordic Walking čiže severskú chôdzu, dobre vám poslúžia i v poľadovici. Pred chôdzou po šmykľavom teréne si nezabudnite sňať gumené nástavce, pod ktorými sú kovové hroty. Tieto palice sú ľahké a predstavujú dostatočnú podperu na klzkom teréne. Dostanete ich v športových obchodoch od 17 eur. Môžete si kúpiť i špeciálnu trekkingovú obuv, ktorá má protišmykovú podrážku.

Pevné členky

Po šmykľavom teréne sa vám bude najlepšie chodiť s pevnými topánkami s nízkom podpätkom a výrazným dezénom, fixujúce členok. Chôdzu v poľadovici uľahčí aj zubatá podrážka. Zabudnite na kožené a plastové podrážky!

Ďalšie triky

  • Na riskantnú ľadovú drezúru sú výborné tekuté reťaze. Aj keď sa používajú skôr na pneumatiky ako prvá pomoc na cestách pokrytých ľadom a stav obuvi nie je potom práve najlepší, minimalizujú riziko možného pádu. Nasprejujte si spodky topánok tekutými reťazami a môžete vyraziť!
  • Natiahnite si na zimnú obuv staré ponožky. Po šmykľavom chodníku sa vám bude hneď chodiť lepšie.

Pozrite sa na nižšie priložené video, ktoré ukazuje, aký je rozdiel prejsť klzký chodník s topánkami bez a s protišmykovými násadami!

2014-02-04 05:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: SITA  |  Zdroj: TASR, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia