Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prevratný objav: Elixír mladosti už nebude len ďaleká budúcnosť

Možno už onedlho budeme poznať elixír mladosti!
Možno už onedlho budeme poznať elixír mladosti! (Zdroj: photl.com)

Vedci neustále hľadajú elixír mladosti, no vyzerá to tak, že ho máme na dosah! Vďaka japonským výskumníkom budeme mať možno už onedlho k dispozícii recept na omladenie.

Na omladenie buniek stačí polhodinka v kyslom kúpeli. Japonskí vedci zo Strediska Riken pre vývojovú biológiu vykúpali bunky mladých myší v kyslom kúpeli a tie neuveriteľným spôsobom doslova omladli. Dostali sa do svojho embryonálneho štádia. Výsledky tohto výskumu boli zverejnené v britskom odbornom magazíne Nature. Podľa Ulricha Ellinga z viedenského Inštitútu pre molekulárnu biológiu ide z vedeckého pohľadu o ohromnú správu!

Ako prebiehal výskum?

K výsledkom tohto prevratného výskumu sa vedci dopracovali tak, že odobrali myšiam bunky, ktoré nechali 30 minút v roztoku kyseliny citrónovej. Tá má kyslosť medzi pH 5,4 a 5,8. Takýto kúpeľ prebudil génovú aktivitu na vysokú úroveň. Z bunky sa stala čistá, embryonálna kmeňová bunka, z ktorej sa dokáže vytvoriť akýkoľvek typ tkaniva. Záleží od toho, aký dostanú pokyn. Tento spôsob je nielen lacný a rýchly, ale aj jednoduchý, môžu ho vykonať výskumníci v laboratóriách bez akéhokoľvek špeciálneho vybavenia.

Výskum bol ohromný aj v tom, že ho zrealizoval mladý japonský vedec Haruko Obokata, ktorý spočiatku nemohol uveriť výsledkom svojej štúdie.

(Ne)vyliečiteľné choroby

V súčasnosti sa začína pracovať na pokusoch s ľudskými bunkami. Ak by to fungovalo i v prípade ľudských buniek, môže to mať obrovský prínos pre regeneratívnu medicínu. Pacienti by sa uzdravili z nevyliečiteľných chorôb, ako napr. z rakoviny a nádej na uzdravenie by mali aj ťažko zranení ľudia.

Lekári by odobrali dostatočný počet buniek, napríklad z kože a ponorili ich do roztoku. Mali by tak k dispozícii mladé "nepopísané" bunky, z ktorých by sa dali vypestovať kožné štepy či napomôcť telu, aby si svoj ​​potrebný orgán vyrobilo samo.

Čas ukáže, či sa bude dať táto metóda pre generovanie kmeňových buniek využiť aj v ľudskej medicíne. Odborníkov ešte čaká dlhá cesta.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9