Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kde sa žije najlepšie? Toto je zoznam najzdravších miest na svete

V každej krajine sa ľudia stravujú iným spôsobom.
V každej krajine sa ľudia stravujú iným spôsobom. (Zdroj: photl.com)

Kde sa oplatí žiť? Určite je to tam, kde je občanom ľahko dostupná zdravotná starostlivosť, kde je množstvo otvorených priestorov so zeleňou a čerstvý vzduch s minimálnym znečistením. Pozrite sa, ktoré mesta sem patria!

Singapur

Tento ostrovný a mestský štát v juhovýchodnej Ázii sa môže pochváliť jednou z najnižších úrovní dojčenskej úmrtnosti na svete a zároveň jednou z najvyšších priemerných dĺžok života - 84,07 rokov. Podľa CIA World Factbook sa zaraďuje medzi mestá s najúčinnejším systémom zdravotnej starostlivosti na svete. Až do 80 % obyvateľov využíva verejný zdravotný systém, ktorý má niekoľko rôznych cenových úrovní.

Celkovo možno povedať, že Singapur je jedným z najčistejších miest. Fungujú tam prísne zákony, ktoré zakazujú občanom, aby napr. pľuli na chodníky či vyhadzovali odpadky na zem. Prísne kontrolovaná je tam i dopravná situácia na cestách, aby sa čo najviac minimalizoval počet nehôd. Občania sa neboja chodiť mestskou hromadnou dopravou, ktorú využíva denne viac ako dva milióny cestujúcich.

Singapur má veľa zelene, nájdete tam desiatky parkov, záhrad i horských chodníkov. Pre cyklistov, bežcov a chodcov je k dispozícii viac ako 200 km ciest, ktoré spájajú miestne parky a zelené plochy. Konajú sa tam rôzne športové podujatia ako maratóny a hromadné cyklistické jazdy. Nechýbajú ani pláže, cyklistické chodníky a volejbalové kurty.

Tokio

Hlavné mesto Japonska má najlepšie vybudovaný dopravný systém na svete. Navyše, množstvo emisií skleníkových plynov je v Tokiu nižšie ako u väčšiny ázijských miest. Podľa World Bank pripadá na obyvateľa tohto mesta 7,89 ton emisií, zatiaľ čo v Pekingu je to 10,8 a v Singapure 7,86 ton. Po tom, čo v roku 2011 po cunami uniklo z japonskej jadrovej elektrárne Fukušima veľké množstvo rádioaktívneho materiálu sa objavili obavy o zdravie tamojších občanov. Vláda však tvrdí, že úroveň radiácie je v bezpečných hodnotách. V meste nechýba veľa zelene a čistého a upraveného okolia.

Časopis Guardian zaradil Tokio v roku 2012 ako druhé najzdravšie mesto na svete. Ľudia sa tam dožívajú v priemere až 84,19 rokov. Spôsobujú to viaceré faktory, vrátane dostatočných investícií do verejného zdravia, silnými rodinnými putami,  ktorými je Japonsko známe, prísnou hygienou a zdravým stravovaním. Japonci si často pochutnávajú na čerstvých rybách, ryži, a na zelenine.

Perth

Economist Intelligence Unit zaradil v roku 2013 austrálske mesto Perth do top 10 najviac obývateľných miest. Môže za to stabilita, výborná zdravotná starostlivosť, vzdelanie, infraštruktúra a kultúra a životné prostredie. Pre ženy je Perth jeden z najzdravších miest v Austrálii. Podľa ženského časopisu Australian Women´s Health býva často v zozname zdravých miest na predných priečkach. Pre mesto je typické zdravé stravovanie, duševná pohoda, životná spokojnosť a lekárske zdravie. Občania majú k dispozícii množstvo cyklistických chodníkov a v rokoch 1998 a 2009 sa počet cyklistov zvýšil až o 450 %. Teplé podnebie a okolité pláže lákajú ľudí tráviť všetok čas vonku, kde majú prístup k mnohých outdoorovým a športovým aktivitám. Ak si chcú oddýchnuť a načerpať čerstvý vzduch, môžu sa poprechádzať v parku.

Kodaň

Pre svoju cyklistickú kultúru a veľký pokles emisií oxidu uhličitého v poslednom desaťročí sa Kodaň dostala viackrát na vrchol v rebríčkoch zoznamov miest, ktoré sa týkajú zdravia. Od roku 2005 klesli emisie skleníkových plynov až o 20 %. Mesto podporuje ľudí v športových aktivitách. Každý deň až 50 % obyvateľov dochádza do práce alebo do školy na bicykli, keďže je v meste takmer 400 km cyklistických chodníkov.

Monako

Monako je malým kniežatstvom na Francúzskej riviére. Ide o najhustejšie obývanú krajinu na svete a má najvyššiu priemernú dĺžku života – 89,6 rokov. Je domovom pre množstvo milionárov a miliardárov. Mnoho občanov si môže dovoliť špičkovú zdravotnú starostlivosť. Svetová zdravotnícka organizácia zaradila toto mesto v roku 2000 na 13. mesto na svete s výbornou zdravotnou starostlivosťou. Princ Albert II z Monackej nadácie spustil viacero iniciatív, vrátane znižovania emisií oxidu uhličitého. Ak sa chcete nadýchať čerstvého vzduchu a zároveň sa pokochať krásnym prostredím, navštívte Monako!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9