Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Populačná kríza na Slovensku? Dve deti v rodine budú minulosťou

Vývoj plodnosti na Slovensku prešla dramatickými zmenami.
Vývoj plodnosti na Slovensku prešla dramatickými zmenami. (Zdroj: photl.com)

Dnes už nie je ničím nezvyčajným, že mnohé páry odkladajú materstvo a tehotenstvo. Aj to je dôvodom, prečo prešlo reprodukčné správanie na Slovensku v predošlých dvoch desaťročiach ojedinelými zmenami!

Ako sa uvádza v dokumente prognostického ústavu SAV Prognóza vývoja obyvateľstva v okresoch Slovenskej republiky do roku 2035, sme svedkami poklesu intenzity pri súbežnom posune rodenia detí do vyššieho veku. Odkladanie materstva do vyššieho veku spôsobilo, že sa plodnosť na Slovensku vyvíjala inak, ako tomu bolo pred rokom 1989.

Ženy rodili do 25. roku

Už v prvej polovici 90-rokov došlo k dramatickému poklesu intenzity plodnosti v mladšom veku. Ženy rodili v priemere do 25. veku. V roku 1990 a 1991 ešte dosahoval priemerný počet detí na jednu ženu úroveň dvoch detí. Podobne boli na tom okresy východného Slovenska s regiónom Oravy a Kysúc na severe. Patrilo sem Námestovo, Tvrdošín, Levoča, Gelnica atď.

Intenzita plodnosti výrazne klesala

Potom však prišla výrazná zmena! Už o 4 roky neskôr to bolo približne len 1,5 dieťaťa! Nízka plodnosť bola v okrese Banská Bystrica, v Bratislave, v Košiciach, ale i na Myjave.

V ďalších rokoch intenzita plodnosti aj naďalej klesala. V roku 2002 dosiahla svoje historické minimum – len 1,19 dieťaťa na ženu! Slovensko prešlo výraznými zmenami. Za jedno desaťročie sa dostalo z pozície krajín s najvyššou plodnosťou v Európe do skupiny krajín s najnižšou plodnosťou na svete, ktorá je vymedzená hodnotou úhrnnej plodnosti pod hranicou 1,3 dieťaťa na ženu!

Ako to vyzeralo v posledných rokoch?

Za roky 1999-2003 dosahovalo až 53 okresov na Slovensku úhrnnú plodnosť nižšiu ako 1,3 dieťaťa na ženu. Najnižšia intenzita plodnosti bola v okresoch Nové Mesto nad Váhom, Myjava, Skalica, sever Nových Zámkov a Komárno.

Aj keď sa medzi rokmi 2007-2009 zvýšila hodnota úhrnnej plodnosti z 1,25 nad hranicu 1,4 dieťaťa na ženu, v ďalších rokoch opäť klesla. V roku 2010 je zaznamenaný spomínaný pokles, ale ďalší rok dochádza k rastu – 1,45 dieťaťa na ženu.

Na začiatku 21. storočia dosiahla minimálnu úroveň -  v priemere za roky 1999-2003 to bolo 1,24 dieťaťa na ženu.

Čo bude o pár rokov?

Predpokladá sa, že do roku 2035 sa zvýši úhrnná plodnosť na 1,53 dieťaťa na jednu ženu, pričom k výrazným zmenám by malo prísť v roku 2020. Taktiež sa vekový profil matiek bude stále zvyšovať. Zatiaľ, čo kedysi rodili ženy ako 25-ročné, o pár rokov bude priemerným vekom 29-30 rokov. A dve deti v rodine sa onedlho stanú skôr raritou...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9