Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zaujímavé: Prečo medvede útočia aj počas zimného spánku?

Medveď môže zaútočiť na človeka aj počas zimy.
Medveď môže zaútočiť na človeka aj počas zimy. (Zdroj: SITA)

Pred pár dňami šokoval Slovensko prípad, kedy zúrivý medveď pohrýzol 26-ročného lesníka do nohy. Ako je možné, že zviera napadlo človeka počas zimy? Výskumníci zistili, že aj počas zimného spánku môžu byť medvede agresívne!

I počas spánku vycítia človeka

Aj keď sa tieto šelmy pod novembra uložia k spánku, sú veľmi nebezpečné! Jedna štúdia na základe skúmania správania medveďa čierneho zistila, že ak sa v ich blízkosti objaví možný útočník, srdce im začne prudšie búšiť. Napriek tvrdému spánku dokážu vycítiť blízkosť človeka. Experti ďalej prišli na to, že počas odpočinku v zimnom brlohu reagujú rovnako, akoby sa chystali na náhly útok. Môžu sa ľahko zobudiť zo zimného spánku a brániť sa.

Sú pripravené kedykoľvek zaútočiť

Do výskumného tímu patril Timothy Laske z Medtronic, čo je spoločnosť zaoberajúca sa zdravotníckou technikou v Menneapolis.

„Blížili sme sa k vchodu do medvedieho brlohu. Skôr, ako sme sa tam dostali, prístroje nám ukázali, že jeho srdcová frekvencia sa zvýšila. Dokonca zostala taká i niekoľko dní,“ povedal Timothy Laske.

Ako dodal, toto je jasný dôkaz toho, že aj keď sú medvede v hlbokom spánku, nie sú bezpečné. Ľudia by mali byť stále obozretní hlavne vtedy, ak sa nachádzajú v blízkosti lesov. Tieto šelmy sú pripravené útočiť kedykoľvek!

Ich srdcová frekvencia sa dvíha

Do sledovania zapojili výskumníci 15 voľne žijúcich medveďov, pričom pozorovali ich srdce, konkrétne rytmus. Výsledky výskumu potvrdili, že medvede sú aktívne 18 hodín denne a ich srdce vykazuje v priemere 200 úderov za minútu. Keď zaznamenajú v blízkosti prítomnosť človeka, frekvencia sa dvíha na 250.

Týka sa to i medveďov u nás

Vedci skúmali medveďa čierneho, ktorý žije na severe Kanady či na Aljaške. Tieto zvieratá sa často pohybujú v prímestských oblastiach, čo môže byť nebezpečné a stresujúce pre ne aj pre ľudí. Tieto výsledky výskumu sú však aplikovateľné aj na ostatné medvede, vrátane tých, ktorí žijú v našich lesoch.

Kedy sú nebezpečné?

Občianske združenie SWS, zaoberajúce sa šelmami, ako sú medveď hnedý, vlk dravý a rys ostrovid, informuje na svojej webovej stránke okrem iného o nebezpečných medveďoch a čo robiť pri stretnutí s nimi. Podľa neho sú nebezpečné v dvoch prípadoch.

  • Keď sme ich prekvapili, vyrušili alebo vyprovokovali – Vtedy sú ich útoky obranné.

Medveď sa môže cítiť ohrozený, keď sa človek dostane do jeho blízkosti, je zranený alebo ho prekvapí. Jednoducho si chráni svoju potravu alebo samica svoje mláďatá. Nebezpečná je i prechádzka so psom, ktorý ho môže vyprovokovať.

Môže sa stať, že nás medveď nezacíti kvôli fúkajúcemu vetru smerom k nemu. Tak nás môže zaregistrovať až vtedy, keď sa nachádzame pri ňom veľmi blízko, čo sa obvykle končí útokom.

To, či sa medveď chystá na vás zaútočiť ľahko zistíte tak, že vo vzdialenosti väčšej ako 100 m nejde smerom k vám. Avšak, väčšina útokov začína, ak je človek od tohto zvieraťa vzdialený menej ako 20 m.

  • Útoky môžu byť spôsobené synantropným tzv. „kontajnerovým“ medveďom – Medveď je zvyknutý na ľudí a snaží sa od nich získať potravu.

Mimoriadne nebezpečný je tzv. „kontajnerový“ medveď. Keďže čuch  je u medveďa lepší ako u psov, zacíti potravu i z veľkej vzdialenosti. Preto sa ľahko môže dostať do ľudských obydlí, pričom sa najprv placho približuje v noci. Ak ľahko získa potravu, vracia sa na miesto a naučí sa postupne prekonať plachosť pred ľuďmi.

V žiadnom prípade však medvede nekŕmte. Takto ich len podporíte v nežiaducom správaní, kedy sa môžu zmeniť na agresívne. Zabezpečte potravu a odpadky tak, aby sa medvede k nim nedostali.

Čo robiť, ak vás medveď zbadal?

  • Zostaňte stáť v pokoji.
  • Neutekajte pre ním – Medveďa by to mohlo vyprovokovať, navyše, vie bežať rýchlejšie ako človek.
  • Pomaly cúvajte späť, čím tak zmenšíte vzdialenosť medzi vami. Pozorujte ho, ak sa stále k vám približuje, zastaňte. Keď medveď zastane, opäť sa pomaly vzdiaľte.
  • Stojí na zadných nohách? V tom prípade sa vás snaží identifikovať zrakom a čuchom. Prihovorte sa mu nízkym vážnym hlasom a pomaly mávajte rukami nad hlavou. Nekričte naň a nič doň nehádžte.
  • Pri náhlom stretnutí zblízka sa vyhnite pohľadu do očí šelmy.
  • Ak sa dostanete do priameho styku, hrajte sa na mŕtveho: ľahnite si na brucho, nohy majte voľne od seba, prsty rúk spojte za hlavou. Táto pozícia vám bude chrániť tvár a krk.  
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9