Pozitívny tehotenský test nemusí znamenať, že čakáte dieťa

Test na tehotenstvo nemusí výlučne znamenať, že čakáte dieťa.
Zdroj: photl.com
2013-09-29 11:00:00

Domáce tehotenské testy sú voľne predajné vo všetkých lekárňach. Človek si môže vyberať z rôznych typov použitia (prúžok, midstream) a cien. Ak ste si mysleli, že pozitívny tehotenský test automaticky hneď znamená tehotenstvo, ste na omyle! Výsledok testu môžu totiž ľahko ovplyvniť drogy či iné zdravotné ťažkosti pacienta. Navyše, pozitívny test môžu mať aj muži.

Sú spoľahlivé?

Tehotenské testy sledujú prítomnosť hormónu HCG, ktorý sa vylučuje v čase tehotenstva do moču a krvného obehu. Ich spoľahlivosť je vysoká, uvádza sa až 99%, kedy vám test ukáže prítomnosť hormónu. Je veľmi dôležité, aby pacient test použil správne podľa pokynov v návode použitia. Ich prevedenie je veľmi jednoduché.

Čo môže ovplyvniť výsledok testu?

Čudovali by ste sa, čo všetko má vplyv na výsledok testu! Klamný pozitívny výsledok môžu spôsobovať niektoré drogy. Ďalšími dôležitými faktormi, ktoré môžu ovplyvniť výsledok testu, sú rôzne zdravotné príčiny. Ochorenia ako cysty na vaječníku alebo mimomaternicové tehotenstvo môžu zapríčiniť zvýšenú hladinu HCG v moči a krvi. Na to, aby ich však zachytil bežný tehotenský test, museli by byť ochorenia podľa všetkého až v pokročilom štádiu.

"Môžu to byť akékoľvek nádory, ktoré môžu obsahovať neuroendokrinné bunky a tkanivo, ktoré sú schopné produkovať tieto hormonálne látky," dodáva Doc. MUDr. Soňa Kiňová, PhD. pre udalosti.noviny.sk.

Aj muži môžu mať pozitívny test

Ak by si muži spravili tehotenský test, niektorých z nich by mohol nepríjemne prekvapiť výsledok. Mohli by sa objaviť na teste dve čiarky, ktoré môžu znamenať pokročilé štádium rakoviny semenníkov.

Potvrdí vám to lekár

Žiadny test sám o sebe diagnózu nedokáže určiť. V príbalovom letáku každého tehotenského testu je napísané, že ak vám vyjde pozitívny výsledok, graviditu musí následne potvrdiť gynekológ z krvi.

Ak vám v teste vyšiel pozitívny výsledok, je preto potrebné si to overiť u odborného lekára a objednať sa na gynekológiu. Tam vám lekár spraví krvné testy na overenie pozitívnosti tehotenstva. Až potom sa môžete tešiť, že vo vás rastie nový život.

2013-09-29 11:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Photl.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia