Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zubár v Rakúsku a očný lekár v Česku? Onedlho to bude realitou

Onedlho sa budete môcť dať vyšetriť u lekára v zahraničí.
Onedlho sa budete môcť dať vyšetriť u lekára v zahraničí. (Zdroj: photl.com)

Viete si predstaviť, že by ste navštevovali zubára v Rakúsku a očného lekára v Česku? Pre mnohých nereálna predstava, no o niekoľko týždňov to už bude možné. Blíži sa deň, kedy začne platiť smernica Európskej únie, vďaka ktorej budeme môcť využiť zdravotnú starostlivosť v členských krajinách Únie. Veľa Slovákov si sťažuje na poskytovanú zdravotnú starostlivosť na Slovensku, takto budú môcť aspoň vyskúšať služby lekárov v zahraničí.

Aké novinky nás čakajú?

Od 25. októbra 2013 sa už budete môcť nechať ošetriť zahraničným lekárom v ktoromkoľvek štáte EÚ. Pre všetkých bude pritom k dispozícii cenník, ktorý budú musieť lekári zverejniť odo dňa platnosti smernice. Nová smernica sa týka predovšetkým ošetrenia v ambulanciách a vydávania liekov v lekárňach.

Zaplatia to zdravotné poisťovne

Ak sa rozhodnete navštíviť zahraničného lekára, nemusíte sa obávať, že by ste hradili náklady za ošetrenie. Tie vám zaplatí zdravotná poisťovňa, v ktorej ste poistení. Avšak len do sumy, ktorú by ste zaplatili u nás. Zvyšok by ste si museli doplatiť.

Čo je na tom najlepšie, nemusíte dopredu žiadať súhlas zdravotnej poisťovne. Inak by to bolo pri niektorých zložitých výkonoch, ako napr. pri operáciách nádorov. Presný zoznam týchto výkonov momentálne rieši ministerstvo zdravotníctva.

Ako je to v súčasnosti?

Spomínaná novela zákona zatiaľ ešte nie je účinná, slovenské zdravotné poisťovne preto postupujú podľa súčasne platnej legislatívy. Ústavná zdravotná starostlivosť musí byť vopred schválená poisťovňou. Od 25. októbra by sa to zmenilo a súhlas bude treba len pri spomínaných zložitých operáciách.

"Žiadosť o udelenie súhlasu s úhradou nákladov na plánovanú liečbu v cudzine vypisuje ošetrujúci lekár a musí byť schválená vopred zdravotnou poisťovňou. Lekár v žiadosti uvedie, aká liečba a v akom zdravotníckom zariadení má byť poistencovi poskytnutá. Ak žiadosť spĺňa podmienky stanovené zákonom, poisťovňa ju schváli," povedala hovorkyňa Mgr. Petra Balážová zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Ak by poistenec teraz vycestoval za ústavnou zdravotnou starostlivosťou bez súhlasu poisťovne, nevznikne mu nárok na preplatenie nákladov, ale znáša ich sám.

Štátna poisťovňa schvaľuje liečbu za presne stanovených podmienok, ak:

- ochorenie nie je možné liečiť v SR v primeranej lehote pri zohľadnení súčasného zdravotného stavu poistenca a možného vývoja jeho ochorenia,

-  požadovaná liečba sa v SR nevykonáva,

- boli vyčerpané všetky možnosti liečby v SR a od liečby v inom členskom štáte sa očakáva podstatné zlepšenie zdravotného stavu poistenca alebo zabránenie zhoršenia zdravotného stavu poistenca,

- poistenec s bydliskom v inom členskom štáte chce pokračovať v liečbe, ktorá sa začala v SR, v mieste bydliska.

Pracovisko v zahraničí určuje pacientovi slovenský ošetrujúci lekár, ktorý liečbu indikoval a vystavil žiadosť, v ktorej odôvodnil potrebu liečby v cudzine. Po spustení smernice EÚ by sa pacient mohol sám nechať ošetriť v jednej z krajín EÚ.

"Žiadosť musí byť vždy odsúhlasená vyšším klinickým pracoviskom, prílohou musí byť kalkulácia predpokladaných nákladov z pracoviska, kde sa má liečba poskytnúť, a potvrdenie o možnom prijatí poistenca po kladnom rozhodnutí poisťovne," povedala Mgr. Petra Balážová.

Aký to môže mať dopad?

Je pravdepodobné, že účinnosťou spomínanej novely zákona bude musieť slovenský pacient za zdravotnú starostlivosť v krajinách EÚ doplácať niečo navyše. Aby toho nebolo málo, pacienti musia rátať aj s dopravou do krajiny, v ktorej chcú byť ošetrení, čo ich v konečnom dôsledku môže vyjsť draho. Z toho dôvodu sa predpokladá, že by túto možnosť mohli využívať predovšetkým bohatší pacienti, ktorí sú ochotní si priplatiť.

Tiež by to mohlo spôsobiť, že by veľa Slovákov opustilo svojich doterajších lekárov a dalo by prednosť ošetreniu v iných krajinách mimo členského štátu, kde sú poistení. Na druhej strane môžu slovenskí lekári zase čakať príval nových pacientov zo zahraničia. Uvidí sa, či slovenskí pacienti privítajú túto možnosť a vyskúšajú ošetrenia u zahraničných lekárov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9