Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nepreháňajte to s hygienou: Prečo sa nesprchovať každý deň?

Sprchovanie každý deň nie je pre pokožku práve najlepšie.
Sprchovanie každý deň nie je pre pokožku práve najlepšie.

Je prirodzené, ak sa počas leta často sprchujete ako inokedy. No je to vôbec zdravé? Aj keď vedie populárny názor, že čím viac sa budete sprchovať, tým budete čistejší, nezabúdajte na svoju pokožku, ktorá tým veľmi trpí. Prehnané sprchovanie môže mať na pokožku zničujúci efekt!

Nesprchujte sa každý deň

Viete si predstaviť, že by ste sa sprchovali raz do týždňa? Pred 30-40 rokmi to bolo úplne bežné. Navyše si ľudia zvykli umývať len tie časti tela, ktoré boli vyslovene špinavé a potili sa. Dnes sa človek, ktorý sa jeden deň neumyje, už považuje za nečistotného.

Mnohí sa preto zvyknú sprchovať aj ráno a večer, čo je už v tomto prípade zbytočné a nezdravé. Pokožka si vytvára ochranný film, ktorý však častým používaním mydiel a sprchových gélov decimujete. Tak si môžete narušiť prirodzený obal tela.

Časté sprchy môžu viesť k poškodenej pokožke, ktoré je suchá a popraskaná. Je to spôsobené odstránením prirodzeného ochranného povlaku lipidovej vrstvy na povrchu kože. Opakované a časté sprchovanie môže byť navyše zodpovedné za vymytie niektorých symbiotických baktérií, ktoré sú prospešné pre kožu. Ak preto chcete, aby vaša pokožka bola v dobrom stave a nebola šupinatá, popraskaná a suchá, nesprchujte sa každý deň.

Potvrdil to experiment

Stále neveríte tomu, že nie je vhodné každodenné sprchovanie? Možno vás presvedčí výsledok radikálneho experimentu, ktorý zrealizoval Sean Bonner, tridsaťpäťročný korešpondent jedného internetového magazínu. Počas celého roka nepoužil mydlo ani šampón s presvedčením, že telo má vlastné regulačné mechanizmy. Celý experiment dopadol veľmi dobre a Sean teraz vôbec neuvažuje o tom, že by sa vrátil k svojim vtedajším hygienickým návykom.

Aké výhody mu to prinieslo? V prvom rade nevydával žiadny zápach, čo mu potvrdili nielen ľudia v jeho blízkom okolí. Jeho koža nebola mastná, ani suchá a celkový pocit vo svojej koži opísal ako vynikajúci. Dlhé roky sa trápil s lupinami a teraz sa ich zrazu zbavil. Presvedčil sa o tom aj u kaderníka, ktorý mu po dlhšom čase umyl hlavu šampónom. Po niekoľkých dňoch mal opäť lupiny. Navyše jeho vlnité vlasy, ktoré mu všade lietali a krepatili sa, zrazu majú tvar.

Ako si zachovať pokožku čistú a zdravú?

Aj keď experiment potvrdil, že nie je potrebné sa umývať mydlom a šampónom, to neznamená, že by ste tak mali urobiť, ako je rok dlhý. Stačí len dodržiavať určité zásady pri sprchovaní a svoju pokožku si udržíte zdravú:

  • Sprchujte sa menej ako 3 minúty.
  • Používajte teplú (32 až 38 stupňov), nie horúcu vodu, ktorá príliš vysušuje.
  • Neumývajte sa drsnou špongiou.
  • Nesprchujte sa mydlom, ale sprchovacími gélmi, ideálne s 5,5 hodnotou pH a obsahom ošetrujúcich zložiek.
  • Po sprchovaní nedrhnite pokožku uterákom, len ju ním jemne poklepkajte.
  • Používajte vždy hydratačné telové mlieko po sprchovaní.

Urobte si test, v akom stave je vaša pokožka

Dokáže sa vaša pokožka rýchlo obnoviť? Zistíte to jednoduchým testom. Umyte si tvár mydlom, dôkladne opláchnite, osušte uterákom a čakajte. Za chvíľu pocítite nepríjemné napnutie a suchosť pokožky. Vydržte to a zistite, aký čas je potrebný k tomu, aby tento pocit ustúpil. Je normálne, ak sa kožný maz začne regenerovať po 10 minútach a do 60 minút sa úplne upraví. Ak však spozorujete, že to u vás trvá dlhšie, i niekoľko hodín, je u vás regenerácia ochranného plášťu narušená. A to už znamená väčšia náchylnosť k infekciám a rýchlejšiemu starnutiu. Informujte sa u svojho kožného lekára, čo s tým robiť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9