Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prežite tropickú noc: Vďaka týmto tipom sa konečne vyspíte doružova

Vyspite sa konečne počas tropických nocí, stačí len pár trikov!
Vyspite sa konečne počas tropických nocí, stačí len pár trikov!

Zaspať v momentálnych horúčavách je doslova nadľudský výkon. V neúnosnom teple, kedy v noci ortuť teplomera neklesne pod 20 stupňov Celzia, sa len málokto z nás poriadne vyspí. V mnohých prípadoch sa nestačí ani vyzliecť, aj tak sa zobudíte s potom na čele. Máme preto pre vás pár dobrých tipov, ktoré vám spríjemnia tropické noci a vďaka ktorým sa konečne vyspíte.

Ideálnou teplotou v spálni je 18 stupňov Celzia. Keď však vonku zúria vysoké teploty, ťažko sa takej vychladenej spálni dočkáme. Navyše musíme čeliť extrémnym vysokým teplotám, ktoré sa priblížujú 40 stupňom Celzia. Pripravte sa preto na ničivé peklo, ktoré nám prinesie tropické noci.

Za zdravý spánok je zodpovedný hormón melatonín. Aby sme dobre spali, potrebujeme správnu teplotu. Ak je v miestnosti vysoká teplota, melatonín sa nevylučuje.

Zvýšte prúdeniu vzduchu v miestnosti

Ventilátor je výborným a hlavne rýchlym pomocníkom proti horúčave. Ak ho máte zapnutý, nikdy ho nenechávajte otočený priamo na seba. Mohol by vás nepríjemne ofúknuť a spôsobiť bolesti. Otočte ho na stenu v miestnosti, kde je teplo a nechajte ho tak zapnutý celú noc. V spálni tak bude prúdiť príjemný vánok, ktorý vám neublíži.  

Dlane pod vodou

Prvou pomocou, ako sa schladiť počas tropickej noci je dať dlane na niekoľko minúť pod tečúcu studenú vodu. Ponorte ich do vody až po zápästia, ruky si osušte a choďte si ľahnúť. Aspoň na nejaký čas vám bude lepšie a zaspíte. To isté pomôže, ak si ovlažíte krk, kde máte, tak ako na zápästí, pulzné body.

Spravte si ľadový vietor

Kúpte si vrecká na ľad, do ktorých si nalejete na pár hodín vodu. Pred spaním vyprázdnite vrecká do širokej, plytkej nádoby. Postačí vám napr. pekáč. Umiestnite nádobu na ľad priamo pred ventilátor (medzi ventilátor a vás) tak, aby bola na úrovni okraja hornej postele. Vďaka tomu bude v miestnosti cirkulovať chladnejší vzduch až pokiaľ sa ľad úplne neroztopí. Určite vám to pomôže lepšie zaspať!

Vankúš v mrazničke

Ak máte plné zuby prebdených nocí kvôli horúčavám, jednoducho si dajte vankúš na pár minút do mrazničky. Samozrejme, že len v tom prípade, ak ju máte čistú a bez akýchkoľvek zvyškov potravín.

Navlhčená utierka

Navlhčená utierka vám tiež pomôže prežiť bezsenné noci. Namočte si ju do studenej vody a potierajte sa ňou, aby ste sa cítili sviežo. Niektorí si dokonca takto navlhčia plachtu, na ktorej potom spia.

Pomôžu studené ponožky

Ochladením nôh sa znižuje celková teplota tela a pleti. Dajte si preto na noc studené bavlnené ponožky. Opláchnite ich v studenej vode, vyžmýkajte a kým sú vlhké, dajte si ich na nohy.

Nohy vo vode

Pred tým, než pôjdete spať, napustite si vaňu studenou vodou. Ponorte si do nej na 10-15 min nohy a oddychujte. Lepšie sa vám bude zaspávať.

Spite vo vlhkom tričku

Jednoduchým spôsobom, ako zostať v pohode a zaspať na niekoľko hodín, je mať na sebe vlhké svetlé tričko. Vďaka postupnému odparovaniu vody z trička sa budete cítiť oveľa lepšie a ani nebudete vedieť, ako rýchlo zaspíte.

Zaujmite správnu polohu pri spaní

Spite v tzv. orlej polohe. Roztiahnite ruky a nohy, vďaka čomu sa teplo nebude zhromažďovať okolo vašich končatín.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9