Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Najhoršia letná obuv: Prečo by sa nosenie balerín malo zakázať?

Baleríny nie sú vhodné, neposkytujú dostatočnú podporu nôh.
Baleríny nie sú vhodné, neposkytujú dostatočnú podporu nôh.

Baleríny sú mimoriadne obľúbené. Predstavujú riešenie pre ženy, ktoré odmietajú alebo si nemôžu dovoliť nosiť opätky a chcú pritom vyzerať elegantne. Keďže sú otvorené, s príchodom jari a leta ich zvykne nosiť množstvo žien. Viete však, čo skutočne máte na nohách? Obuvou sa nedajú nazvať, nakoľko vašu nohu nechránia a neposkytujú jej podporu.

Mnohí muži ich nemajú radi na ženskej nohe, nežnejšie pohlavie sa ich zase nedokáže vzdať. Reč je o balerínach, ktoré majú svoje popredné miesto snáď u každej ženy, čo sa týka topánok. Poskytujú komfort, pokojne s nimi dobehnete autobus a zvládnete celodenné nakupovanie. S vysokými opätkami by ste to hneď vzdali. Baleríny však nie sú úplne bez zdravotných rizík.

Zničia vám nohy

Problémom je fakt, že majú tenkú podrážku a neposkytujú dostatočnú podporu nohy pri chôdzi. Každý jeden kamienok, na ktorý stúpite, pocítite na chodidle. Pri dlhodobom nosení sa môže stať, že klenba nohy začne klesať. Klesajúca klenba je pritom bolestivou záležitosťou. Ich nositeľka teda môže mať problém s plochými chodidlami. Navyše, ich časté nosenie deformuje prsty na nohách.

Tým, že chodidlo v balerínach nie je chránené a človek akoby bosý chodil, ich časté nosenie zvyšuje riziko tzv. plantárnej fasciitídy, teda zápalu chodidlovej šľachy. Je jednou z najčastejších príčin bolesti v oblasti pätnej kosti. Ide o bolestivé stavy pohybového aparátu. Dokážu postihnutého vyradiť z bežných fyzických aktivít. Čo sa týka liečby, používajú sa ortézy, individuálne vytvarované vložky do topánok, či iné liečebné postupy ako fyzoterapia, laser či ultrazvuková terapia. No niekedy to skončí chirurgickým zákrokom.

Treba rátať aj s tým, že vám hrozí Bolestivý syndróm holennej kosti (Medial Tibial Stress Syndrome – MTSS alebo inak Shin Splints). Aj keď je to bežné zranenie u športovcov, ktorí sa venujú behaniu, postihuje i milovníčky balerínok, keďže zaťažujete svoje nohy dopadom na tvrdý podklad. Ak pocítite tupú bolesť pod či po boku holennej kosti alebo máte opuch, môžete si byť isté, že vás postihol tento syndróm. Bolesť môže po krátkej dobe ustúpiť, ale keď si dáte na nohy opäť baleríny, bolesť sa začne stupňovať. Pomôcť môže dlhodobejší oddych od tejto obuvy, ľadové obklady niekoľkokrát za deň či sťahovanie oblasti holenných kostí do kompresných návlekov.

Máme balerínky zahodiť?

Nechcete sa ich za žiadnu cenu vzdať? V tom prípade ich aspoň nenoste tak často. Ak ich máte na nohách každý deň, jednoznačne ich striedajte aj s inou obuvou. Kúpiť si môžete i baleríny s hrubšou podrážkou či s mierne vyvýšeným opätkom. Tak vám poskytnú väčšiu podporu a nespôsobia ploché nohy.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9