Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nastupuje zima a s ňou aj problém: Nebolí, ale môže zabiť

V zime nám hrozí zvýšený cholesterol.
V zime nám hrozí zvýšený cholesterol. (Zdroj: aprojectcalledlife.com)

V noci už zúria mrazy a cez deň sa teploty nebezpečne blížia k nule. Zima "ukazuje svoju tvár", aj keď podľa kalendára máme ešte jeseň. Štúdia brazílskych vedcov zistila, že zvyšovanie a znižovanie hladiny cholesterolu môže byť rôzne, no závisí to hlavne od počasia. Práve počas zimy sme náchylnejší k vyšším hladinám cholesterolu, čo potvrdil doktorant na State University of Campinas a hlavný výskumník Dr. Filipe Moura.

 


Tím Dr. Moura zhromažďoval údaje od 227-tisíc ľudí, u ktorých sa kontrolovala hladina cholesterolu v centrách primárnej starostlivosti v rokoch 2008 až 2010 v brazílskom meste Campinas. Tento výskum nakoniec priniesol zaujímavé výsledky.

Závisí to od počasia

Ako Moura povedal, je niekoľko dôvodov, prečo sa hladina cholesterolu u ľudí líši od toho, aké je počasie. Súvisí to napríklad so zmenami v diétach, cvičení a taktiež slnečným žiarením.

"V zime ľudia konzumujú viac kalórií a jedia tučné potraviny, ktoré by mohli mať vplyv na zlý cholesterol. Navyše, je bežné, že ľudia v zime vykonávajú menej pohybu a trávia väčšinu času doma," povedal Moura.

V zime je menej slnka, takže nie sme vystavení slnečnému žiareniu tak, ako v lete. Tým pádom máme menej vitamínu D, ktorý má podľa vedcov vplyv na hladinu cholesterolu. Podľa Moura ovplyvňuje hladiny cholesterolu v krvi aj fakt, že sú ľudia v zime náchylní na prechladnutie a chrípku.

Vedci zistili, že počas zimy sa LDL cholesterol ("zlý" cohlesterol) zvýšil v priemere o 7 miligramov na deciliter v porovnaní s letom. Bol tak zaznamenaný nárast o 8 percent počas chladných mesiacov v porovnaní s teplejšími. Počas leta sa zase HDL chlesterol ("dobrý" cholesterol) zvýšil o 9 percent. Nárast bol aj pri hladine tukov v krvi - triglyceridov, ktoré sa zvýšili o 5 percent..

Dôležité je aj miesto, kde žijete

Hlavný výskumník Moura ďalej tvrdí, že hladina cholesterolu kolíše podľa toho, v ktorej krajine ľudia žijú. Tam, kde sú zimy mierne a suché, sa hladina cholesterolu nezvyšuje, ale v oblastiach ako Európa alebo USA, kde sú väčšie zmeny klímy v prípade leta a zimy, je kolísanie hladiny cholesterolu vyššie.

Dr. Moura sa v budúcnosti plánuje pozrieť na pacientov s ochorením srdca. Chce zistiť, či sezónne zmeny hladiny cholesterolu vedú k väčšiemu počtu infarktov, čo táto štúdia nezistila.

Ako povedal hovorca American Heart Association a profesor kardiológie na University of California z Los Angeles Dr, Gregg Fonarow, sú potrebné ešte ďalšie štúdie na potvrdenie týchto zistení.

Čo hrozí?

Zvýšený cholesterol je zradný v tom, že nebolí. Ak vám ho potvrdí lekár na vyšetrení, budete musieť skončiť s fajčením a zmeniť celkový životný štýl - zdravá strava a nejaká pohybová aktivita. V opačnom prípade vám hrozí srdcový infarkt, krvácanie do mozgu alebo angína pectoris.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9