Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Veľká pravda o zdraví Slovákov: Ktoré choroby nás zabíjajú?

Slováci sa najviac liečia na choroby obehovej sústavy a na rakovinu.
Slováci sa najviac liečia na choroby obehovej sústavy a na rakovinu.

Každý rok trápia Slovákov tie isté choroby, ktoré sú príčinou smrti mnohých z nich. Bojujeme hlavne s chorobami srdca, ciev, hypertenziou, ale i s rakovinou, pričom počet osôb so zhubnými nádormi sa nebezpečne zvyšuje. Aj keď zatiaľ nie sú známe štatistické údaje o úmrtnosti na jednotlivé choroby za rok 2012, vyzerá to tak, že úmrtnosť Slovákov klesá, v roku 2011 bola nižšia ako v rokoch 2010 a 2009.

V roku 2011 zomrelo menej Slovákov

V roku 2011 zomrelo na rôzne príčiny smrti celkovo 51 903 Slovákov, čo je menej ako v roku 2010. Z toho 14 906 osôb malo menej ako 65 rokov a týkalo sa to hlavne mužov. Naopak, v úmrtiach 65 a viacročných dosahujú vyšší podiel ženy.

"Je to preto, lebo ženy sa celkovo dožívajú viac rokoc než muži a po 65 rokoch sú už mnohé z nich aj vdovy," píše sa v Správe o zdravotnom stave obyvateľstva 2009-2011 na webovej stránke Národného centra zdravotníckych informácií.

Zaujímavé je, že v porovnaní s rokom 2010 sa úmrtnosť znížila o viac ako tisíc osôb. V roku 2010 zomrelo 53 445 ľudí, pričom smrť našlo viac mužov ako žien. V roku 2009 bola situácia ohľadom zdravia Slovákov zase trochu iná, zomrelo o 532 osôb viac ako v roku 2010. Keď sa porovnajú roky 2009, 2010 a 2011, možno skonštatovať, že v roku 2011 umrelo najmenej Slovákov.

Ďalšou pozitívnou správou je, že priemerný počet všetkých úmrtí v rokoch 2009-2011 v porovnaní s rokmi 2006-2008 sa nezvýšil. Prakticky sa nezmenil, zaznamenal sa 1,3 % pokles.

Tieto choroby trápia Slovákov

Na rozdiely v príčinách smrti Slovákov sa podpisujú hlavne celkový životný štýl, fyziologické danosti a iné aspekty. Zo štatistických údajov od Národného centra zdravotníckych informácií je jednoznačné, že Slováci najčastejšie zomierajú na choroby obehovej sústavy a rakovinu. Sú to veľmi závažné a najobávanejšie ochorenia, ktoré nás najviac trápia a ročne mu podľahne množstvo osôb.

Choroby obehovej sústavy

V roku 2011 zomrelo na choroby obehovej sústavy menej ľudí ako v porovnaní s rokom 2010. Viac ako 27 000 osôb, z ktorých je viac ako polovica žien, zomrelo v roku 2011 v dôsledku tejto choroby, zatiaľ čo o rok skôr to bolo 28 541 osôb.

Veľa ľudí bolo hospitalizovaných hlavne pre akútny koronárny syndróm a tiež pre cievnu mozgovú príhodu. Stále nás však trápi aj zvýšený krvný tlak - hypertenzia, pre ktorú bolo v roku 2011 zaznamenaných 16 823 hospitalizácií a tiež choroby žíl a ciev, pričom v sledovanom roku bolo pre tieto choroby indikovaných 30 921 hospitalizácií.

Keď sa porovnajú roky 2009 - 2011 oproti rokom 2006-2008, priemerný počet všetkých úmrtí na choroby obehovej sústavy i predčasné úmrtia (0-64 rokov) klesli o 3,4 %.

Môže za to životný štýl

Za vznik porúch obehovej sústavy môže genetika, ale tiež si ich ľudia môžu privodiť sami svojim životným štýlom. Kto má silné predispozície, sa tomuto tichému zabijaku nevyhne, ale stále si môže pomôcť zlepšiť kvalitu života, čím nedá chorobám šancu. Zdravý životný štýl a pravidelné návštevy lekára môžu mnohým zaručiť, že ich choroby obehovej sústavy nepostihnú, a tým sa môže úmrtnosť v ďalšom roku znížiť.

Nádory

Rakovine podlieha množstvo Slovákov a zlou správou je, že výskyt zhubných nádorov v celej populácii bohužiaľ stúpa.  Dôkazom je fakt, že v roku 2004 bolo nahlásených a zaregistrovaných 25 171 nových ochorení a v roku 2007 to bolo už 28 131 ochorení.

"Vzhľadom na degresný charakter vývoja populácie, a tým i nárast počtu osôb vo vyšších vekových skupinách, čo sa postupne odráža aj na vzostupe strednej dĺžky života, je reálne ďalšie zvyšovanie výskytu zhubných nádorov, " uvádza sa v Správe o zdravotnom stave obyvateľstva SR v rokoch 2009-2011 vypracovanej Národným centrom zdravotníckych informácií.

Ženy zomierajú najčastejšie na rakovinu prsníka, kolorektálnu rakovinu či rakovinu maternice. Pre mužov je najväčšou obavou kolorektálna rakovina, rakovina pľúc a priedušnice, rakovina prostaty a žalúdka. Zhubné nádory kolorekta u oboch pohlaví, prostaty mužov a prsníkov u žien, budú podľa Národného centra zdravotníckych informácií predstavovať najzávažnejší problém najbližších rokov.

Prečo počet ľudí s rakovinou stúpa?

Je známe, že k rizikovým faktorom zvyšujúcim rakovinu patrí údajne pitie alkoholu, fajčenie a prijímanie veľkého množstva tukov. To je zrejme po genetike hlavným dôvodom, prečo výskyt zhubných nádorov u ľudí stále stúpa.

Dôkazom je fakt, že Slováci holdujú hlavne alkoholu, väčšina z nich skončí na psychiatrii práve pre alkohol, čo uvádzajú štatistické údaje zverejnené na webovej stránke Národného centra zdravotníckych informácií. Stačí len obmedziť alkohol a fajčenie a určite by sa znížil počet umierajúcich Slovákov na rakovinu.

Na aké ďalšie choroby zomierame?

Choroby obehovej sústavy a rakovina nie sú jedinou obavou Slovákov. Často zomierame aj na choroby tráviacej sústavy, dýchacej sústavy, na následky rôznych úrazov, ale nebezpečná je pre nás i cukrovka.

Otázkou ostáva, aká bola úmrtnosť na rôzne choroby v roku 2012, a aká bude v roku 2013 na Slovensku? Ak budeme v budúcnosti pravidelne chodiť na preventívne prehliadky a nebudeme sa vyhýbať lekárom, úmrtnosť by mohla byť v nasledujúcich rokoch podstatne nižšia...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9