Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Diagnózy skryté vo vlasoch: Čo môže znamenať ich vypadávanie?

Vypadávanie vlasov môže signalizovať i vážnejší zdravotný problém.
Vypadávanie vlasov môže signalizovať i vážnejší zdravotný problém.

Vypadávanie vlasov je bežnou záležitosťou, s ktorou sa stretáva každý z nás. Väčšinou tomu nevenujeme veľkú pozornosť, je predsa normálne, ak nám vypadne pár vlasov po rannej sprche, či po česaní.

Napriek tomu, nie je dobré to podceňovať. Ak vám denne vypadávajú chumáče vlasov, môže to byť príznak nejakého zdravotného problému.

Všetci strácajú vlasy, čo je pomerne normálne. Potvrdzuje to MUDr. Lucia Copáková, klinický genetik a odborný garant diagnostického centra a genetického laboratória GenesPro.

"Denne môže zdravému človeku vypadnúť od 20 do 100 vlasov, horná hranica 100 vypadnutých vlasov denne už môže signalizovať problém," upozorňuje MUDr. Lucia Copáková.

Ak z umývadla vyberáte pravidelne veľké chumáče vlasov a nezaberajú vám lieky určené na rast a výživu vlasov, zrejme máte problém. Vtedy to už môže byť predzvesťou vážnejšieho zdravotného problému.

Problémy so štítnou žľazou

Vypadávanie vlasov môže signalizovať problémy so štítnou žľazou, buď ide o jej zníženú alebo zvýšenú funkciu. Štítna žľaza pomáha regulovať hladinu hormónov v tele. Ak nepracuje správne, môže spôsobiť vypadávanie vlasov.

Môže ísť o zápalové črevné ochorenia

Crohnova choroba je závažný zápal tráviaceho traktu, ktorý sprevádza vypadávanie vlasov. Postihuje rovnako ako ženy, tak aj mužov. Pri tejto chorobe človek pociťuje nepríjemnú bolesť a opuch, pričom môže byť postihnuté hrubé črevo alebo tenké črevo, ale aj súčasne hrubé a tenké črevo. Môže byť sprevádzaná aj silnými bolesťami brucha.

Okrem Crohnovej choroby môže signalizovať vypadávanie vlasov aj iné zápalové črevné ochorenie - ulceróznu kolitídu. Ide o podobné ochorenie ako Crohnova choroba, preto mávajú lekári problém stanoviť presnú diagnózu.

Obe ochorenia obmedzujú vstrebávanie základných živín do tráviaceho traktu. U zdravého človeka sú živiny a vitamíny absorbované stenou čreva do krvného riečišťa, a tak sú dodané do tela. Akákoľvek forma zápalového ochorenia zabraňuje absorubcii živín, ktorým výsledkom je nutričný deficit, čím vlasové folikuly ukončia regeneračné procesy a začnú vypadávať.

Je prvým príznakom autoimunitnej choroby

Pod zložitým názvom - Systémový lupus erythematosus (SLE) sa skrýva chronická zápalová autoimunitná choroba, ktorej prvým príznakom môže byť vypadávanie vlasov. Postihuje často kožu, kĺby, obličky, nervový systém, serózne obaly (pohrudnicu, osrdcovník a. i.) a iné orgány ľudského tela. Príznakmi môže byť i celková únava, slabosť, horúčka, ranné bolesti veľkých a malých ciev v kĺboch, pri podráždení chladom je to sfarbenie prstov na bielo a sčasti na modrasto.

Vypadávanie vlasov môže byť dedičné

MUDr. Lucia Copáková varuje, že ak vám vypadávajú vlasy, znamená to, že buď ste držali nejaké diéty, mali ste traumu či prechádzate hormonálnymi zmenami. Bohužiaľ, za vypadávaním vlasov sa skrýva aj dedičnosť. Ide o tzv. androgénnu alopéciu, ktorú si môžete dať otestovať.

"Za vypadávaním vlasov môžu byť rozličné príčiny, drastické diéty, choroby, trauma, hormonálne zmeny, lieky, ale aj prirodzené sezónne vypadávanie vlasov (vo zvýšenej miere je popisované na jeseň a jar). Dôležité je odlíšenie genetickej predispozície tzv. androgénnej alopécie - na Slovensku je už možné ju otestovať v genetickom laboratóriu. Potvrdenie tohto typu alopécie umožňuje okamžité nastavenie liečby, čo je v prípade geneticky podmieneného vypadávania vlasov nevyhnutnosťou. Na vzniku tohto ochorenia má výrazný podiel dedičnosť. Ak sa prejavy androgénnej alopecie objavia už pred 20-tym rokom života, je vývoj veľmi rýchly. Alopécia sa vyskytuje rovnako u mužov, aj u žien s tým rozdielom, že u ženy nikdy nedôjde ku vzniku úplnej plešiny tak, ako u muža," povedala pre Vysetrenie.sk MUDr. Lucia Copáková.

Problém vyrieši len lekár

Navštíviť lekára je vždy lepšie, ako sa pozerať na to, ako postupne prichádzate o svoju korunu krásy. 

"Ak máte pocit, že vaše vypadávanie vlasov je abnormálne, určite treba kontaktovať odborníka - dermatológa, ktorý potvrdí, prípadne vyvráti vaše obavy a za ideálnych podmienok pomôže ďalšiemu vypadávaniu vlasov zabrániť," povedala na záver MUDr. Lucia Copáková.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9