Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na preventívnu prehliadku máte pár dní: Takto sa zbavíte strachu zo zubára raz a navždy!

Strach zo zubárov dokáže
Strach zo zubárov dokáže (Zdroj: thinkstock.com)

Preventívne prehliadky u zubára nebolia, bolieť môžu zákroky, ktoré nasledujú po tom. Práve kvôli bolesti a strachu sa mnohí prehliadkam vyhýbajú. Vedci ale zistili, ako sa strachu efektívne zbaviť!

Pomôže terapia?

Výskumnici z Londýna považujú kongnitívno – behaviorálnu terapiu za účinný spôsob, ako sa vyhnúť strachu a nebáť sa vkročiť do zubnej ambulancie.

Výskum, ktorý priniesol tieto pozitívne výsledky podstúpilo 130 pacientov, ktorých strach zo zubára ovládal natoľko, že k nemu nechodili. Trištvrte pacientov trpelo dentálnou fóbiou, zvyšné percento sa bálo nejakého aspektu v rámci návštevy zubára – strach z injekcie, zo zubnej vŕtačky. Takmer všetci mali so svojimi zubami problémy.

" Kognitívno - behaviorálna terapia  je metódou 1. voľby pri zvládaní tzv. špecifických fóbií, medzi ktoré patrí aj strach zo zubára. Dokáže vyliečiť, alebo aspoň pomôcť človeku s takouto fóbiou eliminovať strach zo zubárskych zákrokov," povedala Beáta Magurová z Portálu kognitívno - behaviorálnej terapie na Slovensku. 

Takmer 80 % týchto pacientov sa po absolvovaní terapie nebálo k lekárovi zájsť, pri čom zubné ošetrenie podstúpili bez liekov na upokojenie.

V priemere takýto pacient podstúpil 5 sedení, po nich už bez väčších obáv mohol ísť k lekárovi. Tento výskum bol zverejnení v British Dental Journal.

Výskum prekvapil

Spoluautorom štúdie bol aj Tim Newton, profesor psychológie, ktorého výsledky úprimne potešili. A to aj preto, že jeho kolegovia psychológovia sa snažia stále pomáhať ľudom prekonávať ich strach.

„U tejto skupiny ľudí sme videli dlhú históriu ich dentálnej fóbie a sme prekvapení, ako sa im podarilo prekonať svoj strach do takej miery, že podstúpili ošetrenie bez liekov,“ povedal Newton.

Začarovaný kruh začína v momente, ako pacient nechce ísť k zubárovi, pretože ho sužuje strach. Tým, že lekára nenavštívi, odkladá zákrok, ktorý môže mať nedozierne následky, navyše si môže v neskoršom štádiu vyžiadať oveľa vážnejšiu liečbu. To je však opäť podnet pre strach, ktorý z lekárov má.

Ako prebieha terapia? 

" Sedení je niekoľko, na 1. sedení klient s terapeutom podrobne preberie jeho problém, vysvetlí mu postup liečby. Sedenia prebiehajú formou vystupňovanej expozície - čiže postupného vystavovania sa obávanej situácii. Napr. začne sledovaním videa, kde sú nahraté scény zo zubnej ambulancie, keď to zvládne, ide pozerať do zubnej amb. ako ošetrujú zuby niekomu inému, potom je ošetrovaný zubárom sám, na začiatku sú výkony, kt. sú ľahšie pre neho zvlánuteľné - napr. zubná hygiena a tak ďalej," povedala pani Magurová. 

Terapia však nie je nový objav

„Máme jasné a presvedčivé dôkazy, z niekoľkoročných výskumov, ktoré ukazujú, že kognitívno – behaviorálna terapia je dobrou voľbou pre riešenie fóbií, vrátane tej zubnej,“ povedal Simon Rego, riaditeľ psychologického tréningu na Montefiore Medical Centre.

Prečo je ale táto terapia tak efektívna?

Ľudia, ktorí pociťujú strach zo zubárov (ale aj tí, ktorí trpia inými fóbiami) majú tendenciu riadiť úzkosť tým, že sa vyhýbajú situáciám, ktoré im túto úzkosť spôsobila. Kognitívno – behaviorálna terapia ich nabáda, aby sa naučili prekonávať strach, konfrontovali svoje obavy, takže sa im racionálne prestanú vyhýbať.

Čo však nevedia odborníci určiť je doba trvania terapie

" Ako dlho terapia trvá sa nedá napísať, je to veľmi individuálne, závisí od závažnosti fóbie, ale aj od úrovne spolupráce klienta na terapii," uzavrela Beáta Magurová. 

Ak nechcete ísť psychológovi, postačí (možno) aj toto

Prvá vec, ktorú môžeme pre svoje zdravie spraviť je, pripraviť sa návštevu zubára. Psychológ odporúča sadnúť si v pokoji domova, napísať si poznámky pre svojho lekára. Zamyslieť sa podrobne nad všetkým, čo vám spôsobuje stres a čo si myslíte, že vám počas návštevy môže prekážať. Zahŕňa to aj signál, ktorý bude pre zubára stopkou, že vám nie je dobre a že by mal so zákrokom prestať.

Tento postup by sme mali brať ako začiatok „terapie“ ako sa zbaviť strachu zo zubára po svojom.

„Skúste robiť malé kroky, napríklad choďte do zubnej ordinácie každý deň, iba stojte vonku, alebo si sadnite do čakárne,“ odporúča Rego.

Malými krokmi totiž môžete prekonať strach, postupne sa zbavíte úzkosti. Nemusíte za každú cenu hneď ísť na vyšetrenie.

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak si nevymeníte starú zubnú kefku? S týmto nikto nepočítal!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9